19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 1:41
No menu items!

Cazul special al Suediei, considerat de unii experți o aberație de la regulile pandemiei

spot_img

După ce a suferit o rată ridicată a mortalității, când a rezistat restricțiilor din primăvară, Suedia are acum una dintre cele mai scăzute rate de cazuri noi zilnice din Europa. Rămâne de văzut dacă aceasta este o aberație sau nu, scrie New York Times, în ediția de miercuri.

Scena de la Norrsken House Stockholm, un spațiu de colaborare, străbătut de o normalitate radicală: hipsteri tineri, cu guler cu țesătură, strâmbați în colțul cafelei. Alții discutau liber, uneori destul de aproape unul de celălalt, în săli de conferințe confortabile. Măștile faciale nu se vedeau nicăieri.

Părea chiar în ianuarie anul trecut, înainte de răspândirea Covid-19 în Europa, dar de fapt a fost săptămâna trecută, deoarece multe națiuni europene au restricționat restricțiile pe fondul unui val de noi cazuri de coronavirus. În Suedia, infecțiile noi, dacă se înclină ușor în sus, au rămas în continuare surprinzător de scăzute.

Normalitatea nu a fost niciodată mai controversată decât în ​​Suedia. Aproape singuri în lumea occidentală, suedezii au refuzat să impună restricțiile în primăvara acestui an, întrucât principalii oficiali din domeniul sănătății din țară au susținut că restricțiile limitate sunt suficiente și ar proteja mai bine împotriva colapsului economic.

A fost o abordare care a transformat Suedia într-un paratrasnet ideologic puțin probabil. Mulți oameni de știință l-au învinuit pentru o creștere a numărului de decese, chiar și așa cum mulți libertarieni critici ai blocajelor au descris Suedia ca model. În timpul unei recente audieri a Senatului la Washington, Dr. Anthony S. Fauci, principalul specialist în boli infecțioase din SUA, și senatorul Rand Paul, republican din Kentucky, s-au confruntat supărat asupra Suediei.

La rândul lor, suedezii recunosc că au făcut unele greșeli, în special în casele de bătrâni, unde numărul morților a fost uluitor. Într-adevăr, analizele comparative arată că rata mortalității Suediei, la vârful pandemiei în primăvară, a depășit cu mult ratele din țările vecine și a fost mai prelungită. (Alții subliniază că rata generală a mortalității Suediei este comparabilă cu cea a Statelor Unite.)

Acum, însă, întrebarea este dacă actualul număr redus de cazuri al țării, în comparație cu creșterile accentuate din alte părți, arată că a găsit un echilibru durabil, lucru pe care toate țările occidentale îl caută la opt luni de la pandemie – sau dacă cifrele recente sunt aberație temporară.

„Pare pozitiv”, a spus Anders Tegnell, epidemiologul de stat suedez, care a câștigat faima și notorietatea globală pentru că a ținut Suedia în afara blocării în martie.

Cu o populație de 10,1 milioane de locuitori, Suedia a avut în medie puțin peste 200 de cazuri noi pe zi timp de câteva săptămâni, deși în ultimele zile acest număr a crescut la aproximativ 380. Rata pe cap de locuitor este mult mai mică decât Danemarca sau Olanda din apropiere (dacă este mai mare decât rate neglijabile în Norvegia și Finlanda). De asemenea, Suedia se descurcă mult mai bine, pentru moment, decât Spania, cu 10.000 de cazuri pe zi, și Franța, cu 12.000.

Criticii spun că Suedia nu testează virusul la fel de bine ca multe alte națiuni – cu 142.000 de teste pentru săptămâna care se termină pe 13 septembrie. Marea Britanie, cu aproximativ șase ori populația, a testat doar 587.000 de persoane în ultima săptămână, mult mai puțin pe cap de locuitor decât Suedia. Iar Marea Britanie a efectuat mult mai multe teste decât Franța, Germania sau Spania în acea perioadă.