7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:48
No menu items!

CAZUL CONDREA. SRI: Hexi Pharma nu e un caz de siguranţă naţională. Dan Condrea NU a fost filat

spot_img

SRI a răspuns Comisiei de Control din Parlament că nu a avut mandat de securitate naţională pentru Dan Condrea sau vreun alt angajat al Hexi Pharma, pentru că nu au fost întrunite condiţiile juridice pentru o astfel de solicitare care presupune „restrângerea temporară a unor drepturi”.

UPDATE.

Contactat de Sursa Zilei, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, nu a vrut să răspundă dacă serviciul îşi asumă conţinutul comunicatului Comisiei de control a SRI.

Odată cu răspunsul de la SRI, Comisia de control a activităţii serviciului anunţă, într-un comunicat semnat chiar de preşedintele comisiei, Georgian Pop, că în urma verificărilor realizate, a reieşit că în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă.

În activităţile Serviciul Român de Informaţii, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative. În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile în care o astfel de solicitare implică restrangerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

comunicat Comisia de control a activităţii SRI

Pralamentarii adaugă că în cadrul aceluiaşi control, Serviciului Român de Informaţii a pus la dispoziţia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislaţia după care se definesc operatiunile informative („cazurile de securitate naţională”).

În urmă cu şase zile, preşedintele ţării spunea că SRI „şi-a făcut treba”, dar unele autorităţi care au primit informări de la SRI în cazuri de infecţii nosocomiale din spitale nu au acţionat deloc, astfel că la viitoarea şedinţă CSAT (n.r. vineri, 27 mai 2016), Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu „norme clare şi simple”, iar parchetul să ancheteze pe cine trebuie. De asemenea, Iohannis a spus că această criză a dezinfectanţilor diluaţi din spitale este o problemă „gravă şi scandaloasă”, astfel că în cadrul şedinţei CSAT s-ar putea decide şi desecretizarea unora dintre sesizările facute de SRI, în ultimii şase ani, pe tema neregulilor din spitale.

Marilena Nedelcu