15 C
București
joi, 30 mai 2024 - 4:15
No menu items!

Cazul Codruț Marta. Radu Nemeș, unul din oamenii care ar putea lămuri misterul fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar

spot_img

Nemes_Marta

Iminenta extrădare din SUA a soților Radu și Diana Nemeș revigorează ancheta din două dosare în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție îi cercetează pe fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, și pe fostul șef de cabinet al acestuia, Codruț Marta, iar în al doilea dosar, pe prietenul celor doi, controversatul om de afaceri Elan Schwartzenberg. Adus în țară, Radu Nemeș ar putea lămuri misterul dispariției lui Codruț Marta, personaj-cheie care, dacă ar fi găsit, poate da informații prețioase despre gruparea de evazioniști.

Nemeș este considerat de procurorii anticorupție, alături de Codruț Marta, unul din capii unei rețele care a făcut evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 20 de milioane de euro. Blejnar este cel care, potrivit DNA, acorda protecție rețelei. De cealaltă parte, Schwartzenberg este cel care ar fi spălat banii produși de rețeaua de evaziune fiscală, prin televiziunea Realitatea TV. Practic, fostul soț al Mihaelei Rădulescu este acuzat că a introdus banii negri în circuitul alb.

Referatul procurorilor DNA, prin care pe 11 iulie 2012, obțineau mandate de arestare în lipsă pentru soții Nemeș, dar și pentru Codruț Marta oferă elemente importante vizavi de cercurile de influență pe care le frecventau aceștia.

Astfel, Radu Nemeș este plasat pe aceeași poziție în cadrul rețelei de evaziune cu fostul aghiotant al lui Blejnar, Codruț Marta. De altfel, rețin procurorii, cei doi s-au întâlnit de mai multe ori înainte de explozia anchetei DNA, pentru a lămuri chestiuni legate de afacerea cu motorină.

Una din locațiile „favorite” dintre cei doi era chiar locuința lui Viorel Comăniță – fost șef al Vămilor în perioada guvernării PDL, anchetat și el în dosarul lui Blejnar.

De ce ar avea interes Nemeș să vorbească

Radu Nemeș se află acum într-o situație foarte ingrată. Dacă singurii săi bani puși deoparte sunt cei rulați în SUA, odată ajuns în România poate rămâne fără ei, întrucât procurorii români le pot cere ofițerilor americani instituirea sechestrului.

În aceste condiții, posibilitatea ca Nemeș să colaboreze cu procurorii DNA este foarte mare, pentru că ar fi un om care nu ar mai avea nimic de pierdut.

Acesta ar putea vorbi despre dispariția misterioasă a lui Codruț Marta, despre care nu se mai știe nimic cam din aceeași perioadă cu soții Nemeș dar și despre implicarea în afacere a lui Elan Schwartzenberg.  Și, totodată, despre banii negri ascunși în afara țării de ceilalți membri ai rețelei de evaziune.

În plus, noul Cod penal aflat acum în vigoare oferă procurorilor mai multe pârghii în a convinge un personaj aflat în situația lui Nemeș să colaboreze cu organele de anchetă.

Alături de numele importante

Mai mult, DNA îl plasează pe Nemeș în cercul care îi căuta lui Sorin Blejnar un înlocuitor convenabil, după ce fostul premier Răzvan Mihai Ungureanu a vrut să scape de acesta.

În data de 15.02.2012, zi în care Marta Codruț Alexandru și Nemeș Alexandru au efectuat o vizită la domiciliul numitului Comăniță Viorel, la acel moment director executiv ANV, la solicitarea lui Florea Sorin, numitul Rusu Robert Claudiu, comisar șef al Gărzii Financiare  – Secția Județeană Ilfov, s-a deplasat la biroul numitului Schwartzenberg Emilian. Pe parcursul întâlnirii, Rusu Robert Claudiu i-a solicitat lui Florea Sorin, în regim de urgență CV-ul acestuia, iar ulterior i-a transmis, la cererea omului de afaceri, că este nevoie de discreție absolută cu privire la demersurile întreprinse

DNA
referat din iulie 2012

Demersurile la care se fac referire în documentul procurorilor sunt cele prin care membrii grupării încercau să-l promoveze pe Sorin Florea în locul lui Blejnar.

Soții Nemeș, buncăr de lux și arme în casa din SUA

RISE Project a obținut documentele FBI care oferă noi detalii despre activitățile soților Nemeș în Statele Unite. Cei doi au intrat în SUA ca turiști, în urmă cu aproape doi ani, însă apoi au încercat să obțină vize de afaceri ca să rămână permanent pe teritoriul american. Ei au ajuns pe noul continent împreună cu cei doi copii ai lor, iar acum Diana Nemeș este din nou însărcinată.

Radu și Diana Nemeș au folosit banii luați din România pentru a-și cumpăra proprietăți și pentru a investi în afaceri viticole în statul Washington. Jurnaliștii de la riseproject.ro au publicat poze cu reședința de lux din Yelm, Washington, a soților Nemeș, unde aceștia și-au construit un buncăr cu uși de oțel, mobilat și aprovizionat din plin cu alimente. Agenții americani au declarat că buncărul ar fi putut adăposti întreaga familie pentru mai mulți ani, dat fiind volumul mare de provizii, de la o firmă specializată în vânzarea de alimente pentru situații de urgență, produse care expiră în cinci sau chiar zece ani. La o altă reședință a familiei Nemeș, acolo unde au fost de fapt și arestați, au fost găsite arme și muniție cât pentru un mic război: o pușcă de asalt AR-15, un pistol Sig Sauer calibrul 22, un revolver Smith & Wesson, un pistol Taurus 1911 de calibrul 45, un pistol semiautomatic Glock de 45 și o grămadă de gloanțe pentru toate aceste arme.

Cristi Ciupercă