4 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 23:22
No menu items!

Cazul Codruț Marta. Elan Schwartzenberg, fostul patron al Realității TV, greu de extrădat

spot_img

Elan_Schwarzenberg_SZ

Echipa Codruț Marta – soții Nemeș, arestați de curând în SUA, dar și „cuplul” Elan Schwartzenberg – Sorin Blejnar, „protectorii” primilor, este, poate cea mai prolifică grupare din guvernarea PDL. Dosarele deschise și expertizele făcute arată că zeci de milioane de euro au fost transferați în offshore-uri, așa că membrii grupării, indifferent că vorbim de cei care aveau firme sau de cei care lucrau la Fisc, au devenit cele mai vânate personae pentru procurorii anticorupție. Singurul care nu s-a aflat până acum în fața anchetatorilor este Codruț Marta, iar dacă va fi găsit și adus în țară va putea da informații extrem de prețioase în achetele procurorilor.

Elan Schwartzenberg este în acest moment una din principalele ținte ale DNA, dar procurorii se lovesc, în cazul unei cereri de extrădare, de un caz special – omul de afaceri român are și cetățenie israeliană. Față de soții Nemeș sau Codruț Marta, care pot fi extrădați,  sau față de fostul șef al Fiscului Sorin Blejnar, care este în țară, Elan Schwartzenberg poate evita încă audierile procurorilor.

Primul dosar de la DNA în care a apărut numele omului de afaceri este cel deschis pe numele lui Blejnar și Codruț Marta, „Mafia petrolului”. Nici nu începuseră bine anchetele, când s-a deschis dosarul Dispariției misterioase a lui Codruț Marta, apoi scandalul anchetelor legate de banii rulați prin Realitatea TV. Așa că procurorii au acum, practic, mai multe anchete din domenii aparent diferite, care se leagă, la nivel de inculpați, în același grup.

13 milioane de dolari din Mafia petrolului au ajuns la Elan Schwartzenberg care prelua Realitatea TV

Așa cum sursazilei.ro a scris în exclusivitate, expertiza din acest dosar arată traseul folosit de grupare pentru a scoate bani negri din țară. Elan s-a folosit de parte din acești bani, proveniți din evaziunea cu produse din petrol, în negocierile privind acțiunile postului Realitatea TV. O sumă importantă, de 16 milioane de dolari a auns în conturile unei societăți din Dubai, controlată în actele din România de Radu Nemeș, dispărut din țară împreună cu soția cam în aceeași perioadă cu Codruț Marta. După ce au dat de această urmă a banilor, pentru că cei doi nu erau de găsit, procurorii l-au citat pe Elan Schwartzenberg, dar acesta le-a spus la telefon că nu este în țară pentru câteva zile și de atunci nu s-a mai întors nici el.

Procurorii susțin că în rețeaua Mafiei petrolului, în care sunt anchetați Codruț Marta și Sorin Blejnar, Elan Schwartzenberg era cel care asigura protecția acestora la nivelul relațiilor pe care le avea la acea vreme în Guvern. Potrivit expertizei făcute în dosarul DNA, profitul băieților deștepți, transferat în Dubai prin circuite de tip suveică, cu ajutorul unor firme fantomă, a fost de aproximativ 15 milioane de dolari. Prejudiciul adus prin evaziune în acest caz a fost stabilit la 50 de milioane de dolari.

Elan Schwartzenberg făcea afaceri cu diamante la Monaco

Pentru că era singurul care a rămas în țară, procurorii l-au audiat de mai multe ori pe fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar. În primul dosar în care este anchetat penal pentru evaziunea cu petrol, în cel al Realității TV, cu circuitul banilor către televiziunea controlată atunci de Elan Schwartzenberg sau în cel al dispariției fostului său șef de cabinet, Codruț Marta.

După luni de anchetă, procurorii au mai aflat că omul de afaceri cu cetățenie dublă, română și israeliană, Elan Schwartzenberg se pregătea să facă afaceri cu diamante chiar cu primarul din Monaco, unde s-a trimis comisie rogatorie. La întrebările românilor trimiși la Monaco a răspuns chiar și șeful serviciului secret al principatului, așa cum a scris Sursazilei în exclusivitate. Concluzia anchetatorilor a fost simplă – Elan Schwartzenberg este aproape imposibil de extrădat prin procedurile judiciare obișnuite, deoarece stă mai mult în Israel, țară care nu acceptă să-și extrădeze cetățenii, indiferent de acuzații. Așa că dacă nu se întoarce singur în România, sau dacă nu este depistat pe teritoriul altui stat cu care țara noastră are acord, Elan Schwartzenberg nu va da, prea curând, ochii cu procurorii care l-au pus sub acuzare, alături de fratele său și alți oameni de afaceri, în dosarul Realitatea TV.

Elan Schwartzenberg a vrut să-l aducă pe Codruț Marta la Realitatea TV

Omul de afaceri este printre ultimele persoane care l-au văzut pe Codruț Marta, înainte ca acesta să plece din țară. Marta a fost la sediul Realitatea TV, unde a stat de vorbă cu elan și cu alte persoane, conform înregistrărilor de pe camerele de vedere. În aceeași zi, Marta a fost văzut pentru ultima dată, când i-a spus șoferului să plece cu mașina în care se aflau și toate telefoanele sale.

Elan Schwartzenberg a declarat pentru revista Kamikaze, în urmă cu câțiva ani, că după ce n-a mai fost șeful de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta ar fi urmat să vină chiar la Realitatea TV.

Este unul dintre prietenii mei foarte apropiați, din gașca mea de vânătoare. I-am propus și l-am rugat să analizeze posibilitatea de a fi ori în Consiliul de Administrație, ori președintele Realitatea Media

Elan Schwartzenberg

Marilena Nedelcu