17.1 C
București
duminică, 16 mai 2021 - 12:01

Cazul BNP Parisbas: Alte patru bănci ar putea suferi amenzi uriașe

spot_img

Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank și sucursala din Mexic a Citigroup sunt printre cei investigați pentru spălare de bani și încălcare a sancțiunilor

banci

Recunoașterea vinovăției și acceptul BNP Paribas de a plăti aproape 9 milioane de dolari pentru nerespectarea sancțiunilor impuse de SUA face parte dintr-o investigație mai amplă a Departamentului de Justiție. Aceasta va afecta, cel mai probabil, alte câteva bănci importante, precum și anumite companii, relatează Reuters, citând surse apropiate investigației.

Două bănci majore din Franța – Credit Agricole și Societe Generale -, Deutsche Bank și sucursala din Mexic a Citigrup sunt printre entitățile verificate pentru posibilă spălare de bani sau încălcare a sancțiunilor.

Departamentul de Justiție al SUA și alte autorități americane le acuză pe cele două bănci franceze de încălcarea sancțiunilor economice impuse de Washington împotriva Iranului, Cubei și Sudanului. Cele două instituții de credit, pe de altă parte, au transmis că verifică dacă într-adevăr au încălcat sancțiunile SUA.

Autoritățile americane au obligat BNP Paribas să achite 9 miliarde de dolari și să pledeze vinovată cu privire la acuzațiile de încălcare a sancțiunilor impuse de Washington. BCE a transmis, la începutul lunii iunie, că ia în calcul extinderea testelor de stres aplicate băncilor europene, în încercarea de a afla ce impact ar avea amenzile uriașe impuse de SUA asupra BNP Parisbas și a altor instituții similare din UE.

C.C.