20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:40

Cazanciuc: Voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului în Constituţie

spot_img

Cazanciuc: Voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, la o dezbatere pe tema reformei constituţionale în ceea ce priveşte autoritatea judecătorească, organizată de Fundaţia Friedrich Ebert, că în calitate de fost procuror va pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului.

“Ca fost procuror pentru 18 ani, voi pleda pentru consolidarea statutului de magistrat al procurorului şi voi pleda pentru orice garanţie referitoare la independenţa magistraţilor. Voi încerca să pledez pentru consolidarea rolului autorităţii judecătoreşti ca factor de echilibru în societate, ca factor de echilibru între puterile statutului”, a spus Cazanciuc. El a precizat că Ministerul Justiţiei va acorda expertiză pentru coerenţa actului fundamental şi va avea contribuţii importante la capitole referitoare la drepturile fundamentale şi la autoritatea judecătorească.

“Am început deja un proces de consultare a instituţiilor din sistemul judecătoresc. Săptămâna viitoare voi avea întâlniri cu procurori, judecători, asociaţii profesionale. Am avut deja discuţii cu CSM. Vor veni propuneri de la Ministerul Justiţiei, dar ele nu vor fi făcute într-un birou ascuns, fără lumină, undeva în clădirea nu foarte arătoasă din faţa Parlamentului. Ele vor veni în urma consultărilor cu toţi colegii din sistem, cu toţi factorii, actorii care pot contribui cu bună credinţă la progresul sistemului judiciar şi la creşterea încredederii publicului în sistem judiciar”, a spus ministrul justiției.

El a subliniat că una dintre ţintele principale trebuie să fie creşterea încrederii publicului în sistemul judiciar. “Aceasta e una dintre ţintele noastre principale – să încercăm să creştem încrederea publicului. Sigur, nu vom ajunge la procente de peste 50%, în mod natural lucrurile se întâmplă aşa, dar sunt lucruri de făcut pe care oamenii din sistem le ştiu bine. Trebuie, prin dialog, să le punem în forme care să nu sperie pe nimeni şi să arate ca adevărate garanţii de independeţă în beneficiul tuturor”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Andrei Tudor