30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 11:19

Cazanciuc s-a înţeles cu Kovesi, l-a sărit pe Niţu, şi a făcut noi propuneri pentru DNA

spot_img

Cazanciuc_Kovesi_Nitu

Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat, vineri dimineaţă, că a retras propunerea de numire în funcţiile de procuror şef şi respectiv procuror sef adjunct al Secţiei I din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a procurorilor Viorel Cerbu şi Iuliana Bendeac.

 În locul celor doi au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerile de numire a procurorilor Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru.

Într-un comunicat remis vineri de Ministerului Justiţiei se arată că decizia de retragere a propunerilor a fost luată de ministrul Robert Cazanciuc în urma consultării cu procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi cu cei doi procurori propuşi anterior pentru numire.

Procurorul Gheorghe Popovici ocupă deja o funcţie de conducere în cadrul DNA, fiind şef de birou în cadrul Secţiei I Penală din cadrul DNA. El a instrumentat unul dintre dosarele privind implicarea fostului şef al ANAF Sorin Blejnar şi a consilierului acestuia, Codruţ Marta, în mafia petrolului. Tot Popovici a semnat şi rechizitoriul privind favorizarea lui Adrian Năstase de către medicul Şerban Brădişteanu., dar și rechizitoriul în dosarul “Antena – RCS&RDS”, alături de Iuliana Bendeac. Gheorghe Popovici a fost numit procuror al DNA în 2011, până atunci funcţionând ca procuror criminalist în Parchetul Tribunalului Tulcea, unde s-a ocupat des de dosare privind infracţiuni de braconaj. Popovici deţine, de altfel, mai multe proprietăţi şi moşteniri la Tulcea.

Procurorul Dănuţ Volintiru a fost până vineri delegat ca adjunct al secţiei a II Penală din cadrul DNA, locul său urmând să fie preluat de Mariana Alexandru, abia revocată dintr-o funcţie similară la Secţia I a DNA.

Dănuţ Volintiru a ajuns în structurile DNA din Târgu Jiu, unde s-a specializat iniţial în infracţiuni silvice. În 2011, în timp ce era procuror şef al structurii DNA Târgu Jiu, Dănuţ Volintiru a fost delegat la structura centrală a DNA, semnând rechizitoriul din dosarul “Trofeul Calităţii” în care fostul premier Adrian Năstase a primit o condamnare la doi ani de închisoare. Tot în 2011, pe când era şef al structurii DNA Târgu Jiu, Dănuţ Volintiru l-a trimis în judecată pe Nicolae Mischie, în dosarul strămutărilor plătite de Compania Naţională a Lignitului.

CSM urmează să stabilească dacă menţine aceeaşi dată de 28 octombrie pentru  avizarea propunerilor refăcute de ministrul justiţiei.

 Mihaela Chiper