5.5 C
București
vineri, 9 decembrie 2022 - 11:38
No menu items!

Cauțiune-record într-un dosar al DNA

spot_img

Procurorii DNA au dispus, luni, luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile față de omul de afaceri Dan Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra. Cauțiunea reprezintă un record pentru DNA până la acest moment: 40 de milioane de lei (aproape 9 milioane de euro).

Reprezentanții DNA au precizat, luni, într-un comunicat de presă, că Adamescu este acuzat de abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), în dosarul falimentului Astra Asigurări.

“Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile. Inculpatului I se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă”, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2013, Dan Grigore Adamescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, “a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme affiliate”. “Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)”, arată anchetatorii.

“În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei.

Concret, acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:

– a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.

– a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.

– a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a distorsionat raportarea poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare”, mai precizează anchetatorii.

Potrivit ordonanței procurorilor, într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, Adamescu, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA).

“La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA, deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări”, mai subliniază anchetatorii.

Oficialii DNA mai menționează că, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, pe 14 august 2008, Dan Adamescu a cerut și a obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul a marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. “În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia”, mai notează anchetatorii.

R.D.