13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 21:06

Cauțiune de 100.000 de lei pentru eliberarea fostului director APIA Satu Mare

spot_img

dna

Magistrații Tribunalului Satu Mare au stabilit, miercuri, o cauțiune de 100.000 de lei pentru fostul director al Agenției județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Viorel Pintea, arestat pentru luare de mită, urmând ca luni, 9 decembrie, să decidă dacă acesta va putea fi eliberat din arest.

Tribunalul Satu Mare a precizat, într-un comunicat de presă, că stabilirea cauțiunii este un termen intermediar în procesul de soluționare a cererii de eliberare condiționată, urmând ca, în cazul în care se face dovada existenței acestei sume, să se discute pe fond dacă se impune sau nu eliberarea acestuia din arest.

Viorel Pintea a fost arestat pe 25 noiembrie. Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale a rezultat că, în martie și în mai 2012, inculpatul Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a pretins unui denunțător (fermier) suma de 2.500 euro, respectiv 5.000 euro, pentru a nu dispune controale la culturile de viță de vie pe care le deținea în județul Satu Mare și pentru care a accesat fonduri europene substanțiale.

“Din totalul sumelor pretinse, în perioada anterior menționată, inculpatul Pintea a primit de la denunțător 2.500 euro și 3.000 lei. Separat de sumele deja menționate, în dimineața zilei de 22 noiembrie 2013, Viorel Pintea a pretins de la denunțător 3.000 euro pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la activitățile agricole ale acestuia, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă”, se menționa într-un comunicat al DNA.

Pe 24 noiembrie Viorel Pintea a fost prins în flagrant în timp ce primiea de la denunțător suma de 3.000 euro pe care o pretinsese.

R.D.