6.4 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 1:52

Câți români se află în Siria și cum îi ajută statul român

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, luni, că a creat unităţi mobile consulare care se pot deplasa în orice colţ al lumii pentru a oferi asistenţă pe teren, în contextul războiului violent din Siria.

MAE a precizat, în aceeași ordine de idei, că numărul cetăţenilor români care se află în Siria la ora actuală depășește 10.000. Directorul general al Departamentului Consular, Bogdan Stănescu, a precizat că, începând cu 2011, din momentul declanşării conflictului militar, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat, prin mijloace proprii, aproximativ 700 de cetăţeni români. „Un alt număr, mult mai însemnat” de cetăţeni români aflaţi în Siria au reuşit să se repatrieze în România pe cont propriu, a spus Stănescu.

Situaţia din Siria este una deosebit de periculoasă. România este printre puţinele state ale lumii care are ambasadă încă deschisă la Damasc şi operaţională. Este singura ambasadă a unui stat membru al Uniunii Europene care activează acolo

Bogdan Stănescu
directorul general al Departamentului Consular

Bogdan Stănescu a adăugat că România a preluat protecţia şi asistenţa consulară în favoarea Franţei, Australiei, Canadei şi protejează şi asistă cetăţenii Republicii Moldova.

În cadrul Centrului Consular de Crize, au fost create unităţi mobile consulare care se pot deplasa în orice colţ al lumii pentru a oferi asistenţă consulară pe teren.

Florin Pârvu, director adjunct în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare, a spus că Centrul Consular de Crize are „o componentă extrem de activă în ceea ce înseamnă deplasarea unor specialişti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, diplomaţi de carieră în zone calamitate, unde există riscuri de securitate, astfel încât să acorde asistenţă consulară cât mai rapidă cetăţenilor români”.

Echipele consulare mobile sunt pregătite de deplasare oriunde în maximum trei ore de la obţinerea informaţiilor pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor români, victime ale unor accidente sau persoanelor care solicită repatrierea din zone de conflict.

Această echipă de intervenţie rapidă se poate pregăti în termen de maximum trei ore pentru a se deplasa în zonele cu risc de securitate sau în zone calamitate pentru a oferi asistenţă consulară cetăţenilor noştri

Florin Pârvu
director adjunct Direcţia Relaţii Consulare

Echipele consulare mobile au la dispoziţie un kit de urgenţă care conţine Sistemul Integrat de Management al Documentelor de Călătorie (E-pass), format dintr-un laptop, pe care este instalată o aplicaţie prin care se pot elibera documente de călătorie, o imprimantă mobilă, un aparat foto, un dispozitiv de preluare a amprentelor şi unul de preluare a semnăturii electronice.

Membrii echipelor mobile care merg în afara ţării pentru a oferi asistenţă consulară sunt îmbrăcaţi cu uniforme cu însemne naţionale.

Structura specializată din cadrul MAE este construită pe bază de voluntariat din diplomaţi şi personal al MAE. Structura operativă, odată activată de ministrul de Externe, devine operaţională în totalitate, până la soluţionarea crizei.

Emanuel Stan