6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 10:40

Câți bani vor primi angajații și angajatorii de la stat, dacă le-au fost afectate contractele, din cauza pandemiei

spot_img

Guvernul va adopta, în şedinţa de vineri, o ordonanță de urgență pentru angajaţii şi angajatorii care se confruntă cu situaţii de diminuare a contractelor, respectiv a cifrei de afaceri, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Pentru angajații cu timp redus de muncă (cel mult 50% din durata prevăzută în contract), indemnizaţia va fi de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă.

Pentru persoanele care realizează venituri în regim independent, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, indemnizaţia lunară va fi de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, de la bugetul de stat, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pe baza cererii şi a declaraţiei pe propria răspundere.

Pentru zilieri se propune acordarea unei sume de 35% din remuneraţia cuvenită/ zi de muncă, iar pentru sezonieri, acordarea unei indemnizaţii, reprezentând 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate.

În privința angajaților care au regim de telemuncă, se propune “acordarea o singură dată a unei sume de 2.500 lei pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau de alertă pentru cel puţin 15 zile, pentru achiziţionarea de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă”.

Impactul bugetar este de 2,5 miliarde de lei, beneficiarii fiind estimați la 700.000 de persoane.