5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 11:05

Câteva arme din cele folosite la Paris sunt fabricate în Iugoslavia

spot_img

Câteva din armele de asalt folosite de militanții islamiști în atacurile teroriste de pe 13 noiembrie de la Paris au fost produse la fosta fabrică de armament a Iugoslaviei, a afirmat sâmbătă, directorul companiei, citat de Reuters.

Milojko Brzakovici, directorul fabricii de arme Zastava, din orașul Kragujevac – centrul Serbiei, a afirmat că armele fac parte dintr-ul lot de puști de asalt M70, produs în 1987-1988, ca variantă îmbunătățită a modelului sovietic AK47.

”Am verificat șapte-opt serii numerice în baza noastră de date și am constatat că armele din acel lot au fost trimise la depozite militare din Slovenia, Bosnia și Macedonia (foste republici iugoslave – n.r.), a spus Brzakovici.

Zavodi Crvena Zastava a funcționat ca singurul producător de arme mici din fosta Iugoslavie și a exportat masiv în Africa, Asia și Orientul Mijlociu. În prezent, sub denumirea Zastava Arms, compania produce pentru arme guvernul Serbiei, dar și arme de vânătoare și sport pentru piață, exportând inclusiv în SUA.

”Nu este nicio îndoială că au fost produse de noi (Zastava Arms), eram singurii producători atunci și avem serii pentru tot ce am produs vreodată, dar în anii ’90, oricine putea să le procure din depozitele militare”, a mai spus Brzakovic.

În zona Balcanilor de Vest, sute de mii de astfel de arme au rămas în posesia civililor și grupurilor de crimă organizată, după războaiele civile de acum două decenii.