Catedrală ortodoxă din New York, distrusă de un incendiu suspect, în ziua Paștelui. FOTOGALERIE/VIDEO

O catedrală ortodoxă sârbă din New York a fost distrusă duminică seara într-un incendiu izbucnit în cartierul Manhattan, relatează AFP.

Din catedrala Sfântul Sava nu au mai rămas decât zidurile și câteva grinzi înnegrite care susțineau acoperișul. Interiorul a fost distrus în întregime, iar pompierii s-au temut luni dimineața că partea de sus a fațadei se va prăbuși.

La momentul izbucnirii incendiului, nicio persoană nu se afla în clădirea de pe Strada 26, în apropierea faimoasei clădiri Flatiron. Doar portarul care s-a grăbit în interior la momentul izbucnirii incendiului a fost ușor intoxicat cu fum.

Autoritățile locale încă nu au descoperit cauza incendiului și încearcă să afle dacă acesta a fost provocat. „Nu se cunoaște încă cauza incendiului. Când am sosit la fața locului, flăcările erau imense, deci considerăm că este ceva suspect”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al pompierilor.

Incendiul s-a produs duminică seara în ziua Paștelui ortodox, după o liturghie la care participaseră circa 700 de persoane, a declarat pentru AFP părintele Djokan Majstorovic.

Peste 170 de pompieri au luptat timp de mai multe ore împotriva dezastrului.

Biserica în stil neo-gotic, construită între anii 1850-1855, a fost inițial o biserică episcopală, înainte de a fi achiziționată în 1943 de către comunitatea sârbă din New York pentru suma de 30.000 de dolari. Biserica a fost redeschisă în 1944 drept catedrală ortodoxă sârbă dedicată Sfântului Sava, patronul spiritual al sârbilor. Din anul 1968 se regăsește pe lista patrimoniului protejat al orașului New York.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU