26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 15:26
No menu items!

Câte zeci de mii de cereri de suspendare a ratelor au primit băncile până acum

spot_img

260.000 clienți persoane fizice și aproximativ 10.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor până acum, conform datelor oficiale deținute de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Băncile au soluționat deja peste 65% dintre aceste cereri, în baza măsurilor proactive adoptate de bănci pentru a sprijini clienții afectați de pandemia COVID-19, cât și în baza prevederilor OUG 37/2020. Această ordonanță prevedea amânarea la plată cu până la nouă luni dar a fost adoptată joi, 23 aprilie, în plenul Camerei Deputaților cu modificarea de amânare la plată până la 18 luni. Ordonanța urmează să meargă la promulgare abia săptămâna viitoare, dacă nu va fi atacată la CCR.

Solicitările de suspendare la plata creditelor pot fi transmise în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, termenul limită de transmitere a solicitărilor fiind la jumătatea lunii mai.băncile însă și-au comuncat propriile soluții pentru clienții care au dificultăți financiare generate de pandemie, fără să mai aștepte norme aplicabile la nivel general, conform ordonanței.