20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:47
No menu items!

Câte 150 de euro pentru profesori din bani europeni. Nu sunt necesare deconturi

spot_img

Sumele le vor fi acordate cadrelor didactice în săptămânile următoare, în cadrul programului „Dezvoltarea carierei didactice”

profesor

Profesorii vor primi în săptămânile următoare o sumă echivalentă cu aproximativ 150 euro, în cadrul programului „Dezvoltarea carierei didactice” finanţat din fonduri europene şi desfăşurat timp de nouă luni, fără să fie nevoiţi să deconteze suma respectivă, ci doar să raporteze cum au folosit-o.

Guvernul a anunţat, miercuri, alocarea a aproximativ 50 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul universitar să primească câte 150 euro.

Este un proiect mai vechi, care a fost întrerupt în 2010, se numea atunci «Suta de euro pentru cărţi» – fiecare cadru didactic primea echivalentul în lei a 100 de euro pentru a-şi achiziţiona cărţi. Acest drept în perioada crizei a fost anulat, iar noi, acum, în urma discuţiei cu colegii din Guvern şi cu sindicatele, am găsit această nouă formulă.

Remus Pricopie
ministrul educației

Ministrul a arătat că alocarea totală financiară pentru program este de 50 milioane euro, iar banii vor fi plătiţi în câteva săptămâni către universităţi şi inspectorate şcolare, care la rândul lor vor vira banii către cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.

Potrivit ministrului, spre deosebire de programul în care profesorii erau obligaţi să justifice suma de 100 euro cheltuită pentru cărţi, de data aceasta cadrele didactice nu vor mai deconta cei 150 de euro.

De data aceasta, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe. (…)Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea perofesională a fiecărei persoane.

Remus Pricopie
ministrul educației