11.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 8:07
No menu items!

CATASTROFA din Ucraina: Haos la locul prăbușirii aeronavei. Rebeli beţi caută obiecte de valoare şi trag focuri de avertisment

spot_img

Autoritățile malaeziene avertizează că dovezi esențiale în cazul prăbușirii aeronavei Boeing 777 au fost distruse de insurgenți, în timp ce Kievul susține că distrugerea probelor s-a făcut „cu susținerea Rusiei”

UKRAINE-AVIATION-ACCIDENT-RUSSIA-MALAYSIA

Reprezentanţii grupului de contact (Ucraina, Rusia, OSCE) au ajuns la un acord cu separatiştii proruşi pentru instituirea unei zone de securitate la locul prăbuşirii avionului malaezian, în estul Ucrainei. Guvernul de la Kiev acuză insurgenţii proruşi că încearcă să distrugă, „cu susţinerea Rusiei”, probele în ancheta privind doborârea avionului Malaysia Airlines. La rândul lor, autoritățile malaeziene avertizează că dovezi esenţiale în cazul prăbuşirii avionului în estul Ucrainei au fost distruse de insurgenţi, considerând că acesta este un „act de trădare” faţă de cele 298 de persoane decedate.

Integritatea locului prăbuşirii a fost compromisă; există informaţii că indicii esenţiale au fost distruse. Orice interferenţă asupra locului catastrofei riscă să afecteze întreaga anchetă„, afirmă ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai, care sâmbătă se va deplasa în Ucraina.

Refuzul de a împiedica aceste interferenţe reprezintă un act de trădare a celor 298 de persoane decedate„, a spus ministrul malaezian, citat de AFP.

Surse locale citate de Kyiv Post afirmă că insurgenţi proruşi aflaţi în stare de ebrietate trag focuri de armă în aer, blochează accesul experţilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaezian şi fură obiecte ale pasagerilor decedaţi.

avion_ucraina1

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunţat că echipele sale au reuşit să ajungă la locul prăbuşirii avionului, dar nu pot securiza perimetrul, pentru că sunt oprite de separatişti.

Sursele citate au mai arătat că rebelii proruşi fură din bagajele victimelor avionului, iar unii insurgenţi în stare de ebrietate trag focuri de armă în aer cu mitraliere AK47.

Sâmbătă dimineață, Guvernul de la Kiev, citat de AFP, a acuzat că insurgenţii proruşi încearcă să distrugă, „cu susţinerea Rusiei”, probele în ancheta privind doborârea avionului malaezian.

avion_ucraina

Insurgenţii proruşi încearcă să distrugă, cu susţinerea Rusiei, dovezile acestei crime internaţionale„, anunţă Guvernul de la Kiev.

Teroriştii au transportat 38 de victime la morga din Doneţk, unde specialişti care au un accent rus au anunţat că vor să efectueze autopsii. Teroriştii caută şi mijloace de transport de mare capacitate pentru transportarea fragmentelor fuselajului avionului în Rusia„, precizează Guvernul ucrainean.

În urma negocierilor s-a stabilit crearea unei zone de securitate pe o rază de 20 de kilometri „care să permită Ucrainei atingerea obiectivului esenţial: identificarea corpurilor şi predarea acestora familiilor„, a declarat Valentin Nalivaicenko, directorul serviciilor de securitate ucrainene.

Zeci de anchetatori şi observatori internaţionali au sosit la Kiev, în speranţa că vor putea ajunge la locul prăbuşirii avionului malaezian, doborât cu o rachetă sol-aer în estul Ucrainei.

R.D.