miercuri, 24 februarie 2021 - 22:33

Cât va fi diurna în 2016. În ce cazuri se vor mai plăti impozite şi contribuţii pentru diurne

Diurna va fi acordată în aceeaşi sumă, atât administratorilor şi directorilor din instituţiile publice, cât şi celorlalţi salariaţi.

Conform lucrării “Impozitarea diurnei. Principalele modificari in 2016”, publicată de Rentrop&Straton şi citată de evz.ro, dacă o companie privată decide să acorde o diurnă de orice fel, internă sau externă, a cărei valoare depăşeste de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari, atunci această sumă va deveni venit asimilat salariilor.

Cuantumurile diurnelor din instituţiile bugetare sunt de 35 de euro/zi (diurna externă) și de 17 lei/zi (diurna internă). În cazul companiilor private, diurnele de la stat reprezintă un indicator pentru calculul diurnei neimpozabile din aceste firme. Diferența va fi supusă impozitului pe salarii (16%) și va fi inclusă în baza lunară pentru contribuții sociale obligatorii. Daca diurna acordată de compania privată se încadrează în limita menționată, nu se mai plătește impozit pentru aceasta.

O altă modificare prevede că pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, diurna se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore. În ceea ce privește ordinul de deplasare, ștampila nu mai este obligatorie.

Al. Maghiar