12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:18

Cât obține PSD la europarlamentare, în sondajul lui Băsescu

spot_img

Sursa Zilei a făcut o simulare a rezultatelor finale la alegerile din 25 mai pe baza ultimelor trei sondaje de opinie

buletin vot_SZ

Ultimele trei sondaje de opinie, comandate de Băsescu-PMP (Greenberg Quinlan Rosner Research), PDL (Omnibus-CSOP) și ziarul Adevărul (INSCOP) au un numitor comun: alianța de stânga, condusă de PSD, va obține o victorie detașată în alegerile europarlamentare. Ba mai mult, în cercetarea PMP, partidul lui Victor Ponta ar depăși, prin redistribuire, pragul de 50 la sută.

După ce se numără voturile valabil exprimate pentru fiecare partid, se elimină partidele și independenții care nu au realizat pragul electoral de 5 la sută. Voturile tuturor celor care au obținut peste 5 la sută, însumate, reprezintă numărul față de care se calculează procentele fiecărui partid, după următoarea formulă: voturi partid înmulțit cu 100 și totul împărțit la suma voturilor tuturor partidelor care au depășit pragul electoral. Această operație se numește redistribuirea voturilor și fiecare partid va avea  un procent final. Numărul total de mandate (32) se distribuie proporțional procentului mai sus amintit (cel final) după formula următoare: 32 înmulțit cu procentul partidului, totul împărțit la 100.

În cazul sondajelor, care nu lucrează cu numărul efectiv de voturi, estimările se fac în procente, la un eșantion reprezentativ, aplicându-se corespunzător formulele mai sus amintite. Astfel, după sondajul prezentat de echipa Băsescu-PMP, PSD era cotat cu 40% . Suma tuturor partidelor care depășesc pragul, în acest sondaj, este de 77 %.

Redistribuirea voturilor pentru PSD, de exemplu,  se face astfel:

 (40 x 100) : 77 = 51,95%

Atribuirea mandatelor de europarlamentar, pentru PSD, se face calculând 51,95% din 32 de mandate, cât are România.

Astfel: (32 x 51,95) : 100 = 16,62. Se rotunjește la 17 mandate.

Așadar, PSD ar câștiga europarlamentarele cu un scor final de 51,95% și ar trimite la Bruxelles 17 parlamentari.

Vă prezentăm tabelele corespunzătoare ultimelor trei sondaje de opinie, cu estimarea rezultatelor finale în procente, obținute de către fiecare partid, atât în mod direct cât și după redistribuire, precum și numărul de mandate pe care le-ar putea avea fiecare.

SONDAJE

Nicoleta Vera