26.1 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 1:18
No menu items!

Cât ne costă analizarea demolării Cathedral Plaza

spot_img

Primăria Capitalei dă aproximativ 300.000 de euro pe studiu

Cathedral Plaza

Primarul general Sorin Oprescu cheltuiește bani din buget pentru a afla cum trebuie demolată Cathedral Plaza, controversata megacosntrucția de lângă Catedrala Sfântul Iosif. Sorin Oprescu preciza, la un moment dat, că demolarea clădirii ar putea costa între 15 și 20 milioane de euro.

După ce primarul general Sorin Oprescu a eliberat autorizația de construcție a clădirii Cathedral Plaza, edilul Capitalei plătește aproximativ 300.000 de euro pentru un studiu privind desființarea Cathedral Plaza, clădirea cu 19 etaje din centrul Bucureștiului.

Potrivit unui anunț de pe site-ul oficial al licitațiilor publice, Primăria Bucureștiului a demarat o licitație pentru „servicii de evaluare al impactul suprastructurii imobilului Cathedral Plaza asupra sigurantei în exploatare și stabilirea modalitaților de desființare a construcției”. Contractul acord-cadru pentru serviciile de consultanță este estimat la circa 1 milion de lei, fără TVA, durata este de șase luni începd cu data atribuirii, iar finanțarea este din bani de la buget.

Persoanele responsabile cu organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire sunt :

Sorin Mircea Oprescu – Primar General al Municipiului București

Mircea Octavian Constantinescu – Director General Direcția Generală Economică Daniela Mincu – Director General Direcția Generală Achiziții

Adrian Iordache – Director – Direcția Juridic

Ion Florea – Director Executiv Direcția Financiar Contabilitate

Octavian Clement Constantinescu– consilier peronal al primarului”

sursa: e-licitatie.ro

Primăria Capitalei nu organizează licitație electronică, iar principalul criteriu de atribuire fiind prețul cel mai scăzut. Termenul-limită pentru depunerea cererilor de documente este 19 iunie, iar licitația va avea loc în aceeași zi la sediul Primăriei Capitalei.

La sfârșitul lunii martie, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a depus la Direcția Națională Anticorupție (DNA) o plângere penală împotriva primarului Sorin Oprescu pentru „refuzul de a aplica decizia Curții de Apel Ploiești, de la începutul anului 2013, de demolare a Cathedral Plaza. Şi în iunie 2014 Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro “cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale”. Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Ștefan Etveș