27.2 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 10:19
No menu items!

Cât e bacșișul la rambursarea de TVA

spot_img

Doi consilieri superiori din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice – Administraţia Finanţelor Publice Constanţa au pretins 10% din suma la care un comerciant avea dreptul să-i fie rambursată

bani bugetari

Doi consilieri superiori din cadrul Direcţiei de Finanţe Publice – Administraţia Finanţelor Publice Constanţa au fost trimişi în judecată, luni, de procurorii anticorupţie pentru luare de mită. Averile celor doi nu demonstrează însă venituri peste medie.

Marius Valeriu Toropu şi a Alexandrei Bolchiş au fost arestaţiu preventiv la începutul lunii iunie, după ce au fost denunţaţi de administratorul unei firme care făcuse cerere de rambursare a TVA pe luna martie.

Cei doi consilier superiori au fost însărcinaţi cu inspecţia fiscală și i-au cerut comerciantului un procent de 10% din suma la care avea dreptul pentru rambursare ca să-i faciliteze obţinerea banilor.
Fără această verificare, finalizată cu Raportul de inspecţie fiscală din data de 17.03.2014, plata nu putea fi efectuată. Patronul firmei vizate de control a acceptat propunerea şi i-a lăsat în două maşini, lui Toropu, suma cerută – 31.300 lei, reprezentând „zeciuala” din banii pe care trebuia să-i recupereze de la stat.

Deşi metoda consilierilor fiscali de la Constanţa părea exersată, procurorii anticorupţie n-au avut multe de recuperat prin sechestru. Din declaraţiile de avere rezultă că niciunul dintre angajaţii Fiscului nu posedă proprietăţi sau bunuri ieşite din comun.

Astfel, conform ultimei declaraţii de avere, Marius Valeriu Toropu nu are terenuri; deţine, din anul 1998, o parte dintr-un imobil situat în Constanţa, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi și conduce un automobil marca Ford, fabricat în 2008 şi dobândit prin sistem leasing. Marius Valeriu Toropu a declarat un salariu anual de 49.004 lei, în timp ce soţia sa, angajată la OIL Terminal, a adus în casă 45.000 de lei.

Alexandra Bolchiş nu are terenuri, deţine, din 1990, un apartament cu trei camere, în suprafaţă de 72 de metri pătraţi, şi conduce un autoturism marca Audi, model A4, auto fabricat în 2003. Alexandra Bolchiş a câştigat din salariu suma de 39.267 de lei, în timp ce soţul, angajat al Ministerului Apărării Naţionale, a câştigat 20.000 de lei.

M.C.