3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:48
No menu items!

Cât de sigur e site-ul Președinției? Un clonator de carduri l-a spart ca să se distreze

spot_img

presidency

Site-ul Președinției (www.presidency.ro) are mari probleme de securitate, atâta vreme cât a fost SPART de un tânăr care se ocupa cu clonarea de carduri bancare. O spun, la unison, specialiști în sisteme informatice consultați de Sursa Zilei, potrivit cărora este știut faptul că cei care se ocupă de phishing sau skimming nu fac altceva decât să înșele și să fure și au cunoștințe minime în ceea ce privește utilizarea computerului. În niciun caz nu sunt suficienți de “dotați” în domeniul informaticii pentru a fi considerați hackeri.

Concluzia vine în contextul în care, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă că, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au desfăşurat mai multe activităţi privind combaterea infracţiunilor informatice şi spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Astfel, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2010 – martie 2014, “numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali“.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că bărbatul se numește Teodor Borș, are 37 de ani, locuiește în Cluj-Napoca și figura “fără ocupație” în evidențele Poliției.

De asemenea, există suspiciuni că acesta “a transmis în mod neautorizat către alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit”.

Potrivit anchetatorilor, ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de bărbat în mod neautorizat erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram unei alte persoane, U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului. Valoarea monedelor virtuale era transformată în monedă convenţională – dolari sau euro – şi ulterior transferată în conturile tânărului, deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Din aceste conturi, cei doi făceau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 de lei.

Procurorii subliniază că există suspiciuni că bărbatul “a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice”. 

În urma percheziţiilor domiciliare făcute în acest caz, au fost găsite sumele de 153.000 de euro şi 41.000 de dolari, asupra cărora vor fi instituite măsuri asigurătorii. De asemenea, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj vor audia mai multe persoane, urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză. Potrivit procurorilor DIICOT, printre cei care vor fi audiaţi se află şi principalul suspect.

Raluca Dan