3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 1:16
No menu items!

Cât de repede se ajunge din Cotroceni la Rahova

spot_img

Andi Topala_edit

  • Andi Topală

Procurorii Parchetului General au început urmărirea penală în cazul moșiei prezidențiale de la Nana. În sfârșit o știre bună, după atâtea luni de tevatură, de comisii, de scandal, de polemic și atacuri acide între palate.

Este un prim pas făcut de procurori, firav, dar necesar. Necesar pentru aflarea adevărului, nu prin investigații jurnalistice sau parlamentare, ci judiciare. Instrumentele pe care le au procurorii la îndemână sunt net superioare celor jurnalistice. Nu întotdeauna, ci doar atunci când doresc cu adevărat stabilirea unui adevăr juridic. Sper ca și acum să fim într-o atare situație. Căci aici voiam să ajung. Așa că mă întreb până unde sunt procurorii în stare să meargă cu această anchetă.

Sunt convins că, în final, ancheta nu va ajunge la Traian Băsescu. Nici nu are cum, pentru că președintele nu apare în nici un document legat de aceste terenuri. Doar Ioana Băsescu, dar asupra ei planează suspiciunea cumpărătorului de bună-credință. Dar, dacă s-a început urmărirea penală pentru pentru abuz în serviciu și falsuri în acte, este clar că „toți oamenii președintelui” care s-au implicat în aceste tranzacții au comis aceste infracțiuni și, astfel, se poate trage concluzia, e drept, în afara cadrului juridic, că aceștia le-au comis în favoarea familiei prezidențiale. Nu degeaba procurorii anchetează și un conflict de interese, știind că Adrian Rădulescu a făcut mai multe demersuri având calitatea de consilier prezidențial. Iar concluzia concluziei este că moșia de la Nana a fost dobândită ilicit, ilegal și în mod penal. De aici până la a bănui că vreun membru al familiei prezidențiale a instigat și a fost complice la aceste infracțiuni este o cale foarte scurtă, mai scurtă decât de la Cotroceni până la Rahova. Sau până la Parchetul General.

Important este cât de departe vor merge procurorii. Mă întreba, astăzi, un amic cine bagă la pușcărie un fost președinte de țară. Probabil că tot aceia care au reușit să bage în pușcărie un fost prim-ministru, i-am răspuns eu. „Cât crezi că le ia? Mai puțin decât faci de la Cotroceni până la Rahova?”