20.4 C
București
marți, 11 mai 2021 - 16:04

Cât de fericiți sunt românii după alegerile prezidențiale. SONDAJ

IRES a efectuat Barometrul Starea Națiunii, după alegerile din 16 noiembrie

Crowd

Barometrul Starea Națiunii, realizat, în 25 noiembrie, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că, după alegeri, românii sunt în continuare îngrijorați de viitorul României, chiar dacă cei mai mulți nu mai sunt „foarte îngrijorați”.

Astfel, în privința conducerii țării, dacă în 10 septembrie, înainte de alegeri, procentul românilor foarte îngrijorați era de 46%, în 25 noiembrie, acesta a scăzut la 17%. În schimb, 62% dintre cei chestionați sunt îngrijorați sau puțin îngrijorați.

Referitor la starea economiei în următorii cinci ani, 71% dintre respondenți consideră că va fi mult mai bună sau ceva mai bună, spre deosebire de 52%, în 10 septembrie.

În ce privește politica, 30% sunt foarte îngrijorați, față de 43%, cât era în 10 septembrie. În schimb, îngrijorați și puțin îngrijorați sunt mult mai mulți – 49% în 25 noiembrie, spre deosebire de 40%, în 10 septembrie.

Extrem de puțini români sunt mai fericiți decât înainte de alegeri – 46% în 25 noiembrie, față de 45%, în 10 septembrie. În schimb, starea de nefericire este aceeași.

CITEȘTE AICI BAROMETRUL

Răspunsurile au fost colectate pe un eșantion 1.330 de persoane de 18 ani și peste această vârstă. Tipul eșantionului a fost multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,8%. Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI (interviuri telefonice).