19.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 9:07
No menu items!

Cât de bine știu politicienii noștri Tratatul NATO. Vezi cele mai jenante răspunsuri

spot_img

Deși este europarlamentar, Cătălin Ivan (PSD) spune că nu se pricepe la politică externă

NATO drapel

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a susținut, în timpul vizitei din România, că articolul 5 din Tratatul NATO este „o obligație sacră” pentru americani.

Părţile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul său individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va da asistenta Părţii sau Părţilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice.

Tratatul NATO
Articolul 5

 

Mai mulți politicieni români au fost contactați de Sursa Zilei pentru a răspunde la o întrebare privind declarația lui Joe Biden, respectiv dacă articolul 5 se aplică în cazul României sau în cazul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a spus inițial că aceasta este o discuție mai amplă și că nu poate vorbi în acel moment. Ulterior, Cristina Pocora a revenit cu un telefon și a precizat că articolul 5 se aplică în cazul României și nu al Ucrainei.

Deputatul liberal Ioan Ghișe a susținut că articolul 5 se aplică în cazul României, deoarece este țară membru NATO.

(Articolul 5 se aplică – n.r.) În cazul României, pentru că este membru NATO. Ce spune articolul 5, că în cazul unui atac armat asupra unei țări membre NATO, toate celelalte state NATO sar în apărarea celui care este agresat. Ucraina nu este țară membră NATO, România e țară membră NATO. Evident că nu se aplică în cazul Ucrainei, ci în cazul României

Ioan Ghișe
deputat PNL

Vicepreședintele Forței Civice, Dan Cristian Popescu, a spus și el că articolul 5 „nu are cum să se refere la Ucraina, pentru că nu este membră NATO”.

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, nu a știut la ce se referă textul articolului 5 din Tratatul NATO, iar după ce i s-a adus la cunoștință, ea a susținut că acesta se aplică în cazul statelor membre NATO.

Singurii dintre cei contactați, care nu au știut să răspundă, susținând că nu se pricep la politică externă, au fost purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, candidat pentru încă un mandat la alegerile din 25 mai, și secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.

Nu pot răspunde la această întrebare, pentru că nu cunosc domeniul politicii externe

Cătălin Ivan
europarlamentar PSD

Nu sunt familiarizat cu politica externă, deci nu pot răspunde. Dar cel mai important este faptul că România face parte din NATO și astfel este protejată

Codrin Ștefănescu
secretarul general adjunct al PSD

Daniela Marinescu