19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 23:50
No menu items!

Cât costă la hackeri o parolă furată, cu toate datele de pe cardul financiar

spot_img

Potrivit unui raport publicat de o firmă de securitate pe internet, cel mai mic preț la hackeri este parola furată de la datele de autentificare la un film on-line, 55 de cenți.

Puțin mai mult cât un timbru poștal, notează specialiștii care au “periat” mai multe site-uri de streaming. LA HBO Go, de exemplu, fiind vorba de streaming cablu “premium”, prețul este mai mare, 7,50 dolari.

Angajații firmei au investigat lumea de cumpărare și vânzare a parolelor furate de pe internet. În funcție de datele financiare, prețul urcă. Cert este că totul a putut fi spart – de la informațiile digitale online date de o persoană, la datele sale financiare sau serviciile online pe care persoana respectivă le-a cerut. Informațiile de pe cardurile de credit costă, de exemplu, între 5 și 8 USD (doar numărul de bază al unui card în SUA) sau între 25 și 30 EUR (numărul de bază al unui card din UE). Dacă vor alte informații, mai detaliate, cum ar fi numele complet al deținătorului de card, adresa de facturare, data expirării, numărul PIN, numărul de securitate socială, numele de fată al mamei, data nașterii, și CVV2, toate au un preț.

Un cyber-crime care a intrat în posesia echivalentul digital al cardului fizic, poate face cumpărături sau retrageri până la contactele victimei, emitentul cardului” spune Raj Samani, director de tehnologie la Intel de securitate pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

Realizatorii raportului mai arată că parola unui login la contul bancar poate fi de la 20 USD până la câteva sute de dolari, funcție de (presupus) soldul contului. Ei au descoperit însă, în cecetrea lor, și cazuri îngrijorătoare, care țin de siguranța statului. De exemplu, un cyber-crime a scos la ofertă capturile unui software intern, al unui generator hidroelectric din Franța, care permitea astfel, celui care cumpăra parola, accesul la bucata critică de infrastructură din ecosistemul național al Franței.