20.3 C
București
vineri, 10 mai 2024 - 19:40
No menu items!

Cât a costat Bojdeuca lui Creangă. Contractele, fără licitație

spot_img

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași urmează să fie redeschisă publicului, cel mai probabil în luna decembrie, după renovări majore, efectuate în cadrul unui proiect în valoare totală de 1,8 milioane de euro.

Mai multe fotografii au stârnit rumoare pe internet, deoarece clădirea pare să fie foarte modernizată, chiar prea modernizată pentru o bojdeucă.

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă este parte a proiectului „Călător pe meridiane culturale”, derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 şi finanţat prin ENI CBC. Lucrările de intervenţie au fost realizate de către IASICON S.A. în baza Autorizaţiei de Construire nr. 143 din 13.02.2020, emisă de Primăria Municipiului Iaşi.

Bojdeuca, pensiune de două margarete cu ciubăr, prize, parchet laminat, încălzire prin pereți și un acoperiș ce aduce a pagodă. Casa este de nerecunoscut

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă, considerată ”butaforie de lux” sau ”pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din România. Internauți și personalităţi şi-au exprimat uimirea legat de cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat, ca o pensiune de două margarete.

Prefectul și ministrul Culturii s-au sesizat și cer verificări

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a trimis Corpul de control să verifice legalitatea avizului pentru intervenţia realizată asupra monumentului istoric ”Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii intervenţiei, prin analizarea proiectului şi prin deplasare la faţa locului.

Și prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, a cerut Direcţiei pentru Cultură şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă.

Prefectul susţine că ieşenii merită să ştie de ce restaurarea monumentului s-a transformat într-o controversă naţională.

Cât a costat renovarea 

Restaurarea casei a costat în 2023 aproape 700 de mii de lei (135.000 de euro), bani europeni, potrivit Europa Liberă.

Pe lângă casa de 55 de metri pătrați, constructorul – firma ieșeană Iasicon – a mai făcut lucrări și la versantul pe care e situată bojdeuca și a modernizat curtea interioară și o clădire muzeală.

Devizul general al lucrărilor la Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” din Iași este, fără TVA, de peste 4 milioane de lei (aprox. 840.000 de mii de euro), potrivit Consiliului Județean Iași. Din această sumă, construcția efectivă a fost de 3,3 milioane de lei. La aceste sume se adăugă TVA.

Cei care iubesc bojdeuca lui Ion Creangă nu sunt deranjați de suma cheltuită, ci mai degrabă de ce a ieșit.

Cui i-au fost atribuite contractele

În 2018, CJ Iași aproba un parteneriat cu orașului Făleşti şi Consiliul Raional Făleşti, Republica Moldova, pentru a se accesa fonduri europene din programele transfrontaliere în proiectul „Călător pe meridiane culturale”.

În anul 2019, CJ Iași începe documentației pentru atribuirea contractelor. Nu a fost o licitație de oferte, ci o procedură simplificată. Primul venit, primul sosit, iar câștigătare a fost Arc Design SRL din Iași. Prețul maxim oferit de CJ Iași pentru acest contract era de 90.500 de lei.

Arhitectul Paul Filip Ciobănașu este administratorul și acționarul unic al Arc Design și a susținut că contractul a fost atribuit transparent. Proiectul realizat de el a fost gata în mai 2020.

În data de 19 iulie 2021 a fost semnat Contractul de Grant prin Programul Operațional Comun România — Republica Moldova 2014-2020, încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, județul Iași, Consiliul Raional Făleşti/ Rep. Moldova și Primăria Orașului Fălesti/ Rep. Moldova.

Pe 17 august 2021, a fost publicat pe platforma achizițiilor publice anunțul prin care CJ Iași oferea 3,17 milioane de lei pentru contractul de execuție. Din nou, fără licitație, doar o procedură simplificată.

Firma câștigătoare a fost Iasicon, din Iași, patronată de Titel Sinescu, constructorul care este în top la contractele cu statul, renovând cam tot ce se poate prin Iași, de la Palatul Culturii, la noul sediu al Parchetelor din municipiu.

Despre contractul de la acea vreme, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a precizat că s-a acționat „legal și transparent”.

D.Constantin