27.3 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 19:00
No menu items!

Castanul, farmacie naturală

spot_img

Castanul, farmacie naturală

Veritabil tratament în afecţiuni vasculare, preparatele din castane sălbatice vindecă suferinţa provocată de tumori, accidente cerebrale, varice şi hemoroizi.

Legenda povesteşte că un ţăran dobrogean sărac, numit Castan, îşi alina amarul la umbra unui co­pac înalt, de la marginea pădurii, care nu înflorea şi nu rodea niciodată, gândindu-se că seamănă cu el, fără rost pe pământ.

Într-o seară, după slujba de înmormântare a mamei sale, în timp ce se odihnea la um­bra copacului, a adormit plângând şi, când s-a trezit, copa­cul se transformase într-un altar verde cu sute de lumâ­nări albe şi flacără galbenă de polen.

Mai târ­ziu, florile pomului s-au transformat în roade, care vindecau suferinţa bolnavilor şi astfel, săteanul a fost înzestrat cu secretele curative ale arborelui, devenind foarte căutat.

Astăzi, castanul este ocrotit prin lege şi cultivat, având puteri vindecătoare cunoscute şi folosite de secole în medicina populară românească. Comestibile sau nu, castanele sunt considerate talismane aducătoare de forţă şi sănătate, fiind încărcate cu energia naturii.

Castanul tonifică sistemul nervos, dez­voltă imaginaţia şi favorizează gândirea pozitivă, fiind remediu eficient pentru durerile de piept, pentru bolile picioarelor şi balsam pentru pielea vătămată de răni şi zgârieturi. Fiertura din frunze de castan era folosită pentru a calma tusea, a reduce febra şi a trata membrele fracturate.

Tinctura, pulbere, decoct, vin medicinal, sirop, cataplasmă sau unguent, castanele au conţinut complex de substanţe vin­de­cătoare, care protejează colagenul şi elastina, tonifică şi repară venele şi capi­larele lezate, fluidizează fluxul sanguin, îmbunătăţesc funcţio­na­rea inimii şi a creierului.

Tra­tamentul cu extract fluid din cas­tane contribuie esen­ţial la oxigenarea cre­ierului şi la buna func­ţionare a sis­te­mului nervos, iar cura cu esenţă de cas­tane are efecte pozitive asupra pacienţilor depresivi, rărind ata­curile de panică şi stările de ameţeală.

În industria cosmetică, castanele reprezintă materie primă pentru cremele destinate sănătăţii tenului şi îndepărtării ridurilor, fiind adevărate miracole.

R.M.