-3.6 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 10:20
No menu items!

Cartofii prăjiți: efectul nociv poate fi considerat un mit

spot_img

Foto: www.dailyshame.co.uk

Cartofii prăjiți, eliminați de fiecare dată din rețetele nutriționiștilor, s-ar putea să nu merite reputația de unul dintre cele mai nocive feluri de mâncare.

În general, studiile leagă mâncarea prăjită de obezitate, de atacuri de cord și de diabet, însă într-un nou studiu, realizat pe aproximativ 40.000 de adulți din Spania, s-a descoperit că persoanele care au consumat cele mai multe feluri de mâncare prăjită nu au prezentat riscuri mari de afecțiuni cardiace sau moarte prematură. De asemenea, într-un alt studiu, realizat în rândul femeilor obeze, s-a descoperit un efect benefic asupra nivelurilor de insulină, relatează healthland.time.com.

Studiile variază, însă, în funcție de tipurile de ulei și de grăsimi folosite la pregătirea felurilor de mâncare. Astfel, în cazul primului studiu s-au folosit, în principal, uleiuri de măsline și de floarea soarelui, iar în cazul celui de-al doilea studiu s-a folosit ulei de măsline extra-virgin.

Printre factorii care afectează caracterul sănătos al unui fel de mâncare prăjită se numără tipul de ulei folosit la preparare, modalitatea de prăjire, refolosirea sau nu a uleiului și nivelul sării adăugate.

Oricât de sănătoasă este modalitatea de gătire, cartofii prăjiți nu vor aduce niciun beneficiu atunci când sunt consumați ca parte dintr-un regim dominat de mâncăruri procesate sau produse fast-food.

Daniela Marinescu