8.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 12:33
No menu items!

Carnetele de sănătate, obligatorii pentru copii până la 16 ani (proiect legislativ)

spot_img

certificat_sanatate

Carnetul de sănătate – care va cuprinde informaţiile de natură medicală, profilactică şi preventivă şi care va fi completat de medicul neonatolog, de pediatru şi de medicul de familie – va fi obligatoriu pentru toți copiii în vârstă de 16 ani. Așa prevede un proiect de lege depus la Parlament, spre dezbatere, de către deputaţii PSD Nicolae Bănicioiu, vicepreşedinte al PSD şi ministru al tineretului şi sportului, Cosmin Necula şi Daniel Florea.

Potrivit unui comunicat de presă remis joi, fiecare copil între zero şi 16 ani să aibă un carnet de sănătate în care vor fi trecute informaţiile de natură medicală, de natură profilactică, precum şi de natură preventivă, carnetul de sănătate al copilului urmând a fi completat de către medicul pediatru, de medicul neonatolog şi de către medicul de familie, care îşi vor asuma veridicitatea şi calitatea informaţiilor precizate, informaţii ce vor fi semnate şi parafate în mod obligatoriu de aceştia.

Iniţiativa legislativă prevede ca acest document să fie pus la dispoziţia părinţilor de către unitatea medicală în care se naşte copilul.

“Ne dorim ca toţi copiii să beneficieze în deplină siguranţă de actul medical, începând cu primele ore de viaţă. Lipsa unui document în care să se regăsească toate informaţiile despre dezvoltarea şi starea de sănătate a copilului îngreunează munca medicilor şi pune părinţii în situaţia de a nu cunoaşte informaţiile despre copil de-a lungul timpului. Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care această inţiativă legislativă prevede ca nou născutul să primească un carnet de sănătate în care medicul pediatru şi medicul de familie să poată nota toate informaţiile privind evaluarea dezvoltării copilului şi a stării sale de sănătate. Consider că obligativitatea acestui carnet de sănătate al copilului va încuraja cultura medicală a părinţilor”, a explicat deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.

R.D.