0.5 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 19:43
No menu items!

Carmen Dan: România este pregătită pentru Președinția Consiliului UE. MAI va face față cu brio

spot_img

Ministrul de interne Carmen Dan reiterează ideea că România este pregătită pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, așa cum însuși președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, afirma miercuri. 

„Reuniunea comună a Colegiului Comisarilor Uniunii Europene și a Guvernului României mi-a oferit din nou ocazia de a prezenta prioritățile în ceea ce privește secțiunea de afaceri interne în perioada deținerii Președinției României la Consiliul UE”, a scris ministrul de interne pe pagina sa de Facebook.

„În primele 6 luni ale anului 2019, Ministerul Afacerilor Interne, Romania va prezida 20 de grupuri de lucru, va furniza expertiză pentru 10 grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere și va participa la alte 3 grupuri de lucru la nivelul Agențiilor europene, în total, 33 de grupuri de lucru. De asemenea, vom organiza 20 de evenimente informale (2 reuniuni la nivel ministerial, 9 reuniuni la nivel de înalți funcționari – directori și șefi de agenții și 9 reuniuni la nivel de experți).

În total, 327 persoane din cadrul ministerului vor fi implicate în calitate de președinți/vice-președinți/rezerve pentru grupurile de lucru pe care MAI le va gestiona, responsabili de dosar și experți.

Altfel spus, România este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, iar Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să facă față cu brio acestui examen!”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, împreună cu întregul Cabinet, a participat la Reuniunea comună a Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Uniunii Europene, în vederea prezentării priorităților Președinției României la Consiliul UE.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a prezentat cu această ocazie prioritățile în ceea ce privește secțiunea de afaceri interne. Promovarea unei Europe mai sigure, întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene și gestionarea fenomenului migrației se numără printre prioritățile asumate de Ministerul Afacerilor Interne în perioada deținerii Președinției Consiliului JAI.

“Vom căuta să identificăm soluții pentru a avansa negocierea cu privire la reglementarea consolidării mandatului Agenției Europene pentru Poliţia de Frontieră și Garda de Coastă. Interoperabilitatea și implementarea sistemelor informatice dezvoltate la nivelul UE sunt subiecte importante pe agenda noastră”, a precizat ministrul Carmen Dan.

Referindu-se la politicile de azil, ministrul afacerilor interne a menționat că România împărtășește pe deplin obiectivul UE de a eficientiza politica de returnare și, prin urmare, de a reuși o abordare eficientă și durabilă în ceea ce privește punerea sa în aplicare.

Totodată, referitor la demersurile pentru reducerea fluxurilor de migrație ilegală către UE, accentul pe perioada președinției va fi pus pe susținerea eforturilor în consolidarea cooperării cu țările de origine și de tranzit într-o manieră practică și previzibilă.

”Lupta împotriva terorismului rămâne o chestiune prioritară. Vom continua să lucrăm la Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind prevenirea răspândirii conținutului terorist online”, a mai spus ministrul Carmen Dan.

Întâlnirea cu Colegiul Comisarilor Comisiei Europene reprezintă un punct foarte important pentru finalizarea pregătirii preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Reamintim că, în acest an, ministrul afacerilor interne a avut întâlniri în acest scop cu comisarii europeni Dimitris Avramopoulos, Julian King și Christos Stylianides.

Andrei Tudor