10.4 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 15:48

Carmen Dan: Kovesi ar trebui să-și dea demisia de onoare. Iohannis să nu tragă de timp

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a declarat, joi, că o eventuală demisie a laurei Codruţa Kovesi ar fi un gest de onoare, precizând că oricum există decizia dată de Curtea Contituţională pe care preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o respecte.

Întrebată dacă procurorul-şef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, va trebui să îşi dea demisia după decizia Curții Constituționale a României, ministrul de interne, Carmen Dan a spus că „este un gest de onoare, aş zice, dar e o analiză proprie pe care unii dintre noi aşteaptă să o facă. Oricum, există această decizie. Ştim că este obligatorie şi aşteptăm de la preşedintele României să o respecte”.

De asemenea, ministrul de interne a susţinut că îşi doreşte ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să nu tragă de timp în ceea ce priveşte revocarea lui Kovesi, precizând că şeful statului trebuie „să dea dovadă de responsabilitate şi să procedeze în consecinţă”.

Curtea Constituţională a arătat, miercuri, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, la târgul de carte Bookfest, înaintea pronunțării soluției de către Curtea Constituțională a României, ce va face în cazul în care judecătorii vor decide că există un conflict Guvern-Preşedinte în privinţa revocării şefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Șeful statului a spus că va aştepta „motivaţia”, o va citi şi va acţiona în consecinţă. „Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, voi aştepta motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a afirmat Klaus Iohannis. Ulterior, președintele nu a mai avut nicio reacție publică față de decizia Curții Constituționale, a cărei motivare va fi publicată abia săptămâna viitoare, cel mai probabil marți.

Andrei Tudor