Carmen Dan îi dă o lecție usturătoare de legislație lui Augustin Lazăr

Ministrul de interne Carmen Dan i-a dat, luni, o lecție aspră de legislație procurorului general al României referitoare la documentele pe care procurorii le pot accesa în ancheta privind mitingul din 10 august, după ce Augustin Lazăr s-a plâns public că acestea trebuie desecretizate pentru ca procurorii militari să le poată studia.

„Nu văd în această acțiune decât o altă acțiune de intimidare a unei instituții fundamentale a statului, și anume Jandarmeria Română, care are atribuții importante în asigurarea ordinii publice. Nu cu mult timp în urmă procurorul general lansa o declarație în spațiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze. (…) Cred că n-ar mai fi făcut această declarație, dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în care se vorbește foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate, secret de serviciu sau secret de stat. (…) Sunt prevederi legale de care conducerea MAI va ține cont și vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puși militarii la dispoziție, și anume atunci când se dispune măsura trimiterii în judecată. (…) Vom vedea ce se va întâmpla în continuare și bineînțeles că vom respecta prevederile legii. (…) Șefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situații din presă și iarăși nu este un lucru normal. Se știa cu câteva zile înainte de urmează să se întâmple. Eu văd lucrul acesta ca un ordin pe unitate, care a fost pus în aplicare mai clar și mai precis”, a spus Carmen Dan, la sediul MAI.

Ministrul le transmite jandarmilor că speră „să rămână dedicați și să rămână consecvenți vocației și principiului de a apăra statul și de a apăra legea și de a aplica legea, pentru că asta trebuie să facă Jandarmeria Română”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU