3.7 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 12:43
No menu items!

Carmen Dan, despre scandalul de la Valea Uzului: “A existat o evidentă mobilizare a ultraşilor de ambele părţi”

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a făcut, luni seara, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de precizări privind scandalul de la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului. 

„Un al doilea subiect fierbinte din ultimele zile este legat de situația înregistrată la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Pentru că nu am fost în țară, am cerut la întoarcere o informare completă cu ce s-a întâmplat acolo. Aprecierea mea e că reprezentanții Poliției și ai Jandarmeriei, care au fost acolo, și-au atins cele trei obiective principale ale misiunii, adică s-a evitat producerea de violențe între cele două grupuri de români și etnici maghiari, chiar dacă a existat o evidentă activitate de mobilizare a radicalilor și dintr-o parte și din alta.

Deși au existat câteva momente tensionate, nimeni nu a fost lovit sau rănit și nu s-a impus intervenția în forță a structurilor noastre. Nu s-au produs distrugeri, incendieri sau orice alte lucruri care ar fi putut reprezenta o profanare de morminte. Singurul aspect care a rămas în discuție ține de modul în care s-a ajuns ca porțile acelui cimitir să fie rupte, iar acest aspect e investigat în cadrul unui dosar penal, așa cum tot într-un dosar penal sunt investigate faptele de violență și distrugere  din data de 17 mai, atunci când una dintre victime a fost un candidat la europarlamentare”, a precizat ministrul afacerilor interne.

Potrivit lui Carmen Dan, pe lângă radicali, la incidente au participat și “ultrași” ai echipelor de fotbal.

Legat de prezenţa în Valea Uzului a lui Sebastian Cucoş, cel care conducea Jandarmeria în perioada protestelor din 10 august, Carmen Dan a spus: “în misiune erau forţe din două judeţe, iar misiunea nu a fost una simplă, mai ales din perspectiva riscurilor”. “Indiferent cât le place sau nu unora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituţie. De la nivelul Ministerului de Interne misiunea a fost organizată de către secretarul de stat responsabil de ordinea publică”.

Ministrul a mai precizat că: “din modul cum a evoluat acest subiect, chiar de dinainte de alegeri, pare evident că grupuri sau persoane, profitând de situaţia juridică neclară, au creat o stare de tensiune, care să permită potenţarea unor interese”.

Carmen Dan a precizat că neînţelegerile între autorităţile din Harghita şi cele din Bacău, cu privire la apartenţa cimitirului, este o problemă veche, iar ultima întâlnire pe această temă a avut loc în 2012, ulterior administraţiile aşteptând rezolvarea în instanţă.

Ministrul Carmen Dan spune că reprezentanţii autorităţilor locale din cele două judeţe se vor întruni într-o şedinţă comună privind clarificarea situaţiei juridice a cimitirului. De asemenea, Carmen Dan consideră binevenită propunerea ca Ministerul Apărării să preia administrarea cimitirului.

„În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă, instanţa va fi sesizată pentru a hotărî asupra tuturor aspectelor juridice aflate în dispută. Atât timp cât amebele judeţe şi ambele comunităţi vor avea puncte de vedere diferite faţă de apartenenţa acestui cimitir, tensiuni de acest fel, vor putea fi generate oricând. De aceea, este foarte binevenită decizia Guvernului ca MApN să preia administrarea acestui cimitir indiferent de autoritatea publică locală pe teritoriul căreia se află”, a explicat Carmen Dan.

R.D.