1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 11:34
No menu items!

Carmen Dan, despre europarlamentare: “Adevărul spus la timpul potrivit este singurul care poate învinge orice speculație”

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a făcut, luni seara, într-o conferință de presă, o serie de noi precizări privind modul în care au fost organizate în România alegerile europarlamentare și referendumul inițiat de Klaus Iohannis. Ministrul a anunțat că informarea integrală privind modul în care au acționat angajații MAI pentru menținerea ordinii publice și buna desfășurare a alegerilor din 26 mai, informare transmisă, de altfel, chiar în acea seară, premierului, va fi publicată, luni seara, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (www.mai.gov.ro). 

“Mi-am dorit să se înțeleagă, în măsura în care noi avem toată disponibilitatea să dăm răspunsuri și să aducem situații reale și fapte reale în atenția dumneavoastră, că acest minister e un minister în care există un mecanism de luare a deciziilor, există oameni care au pregătirea necesară să stabilească atât ce ține de componenta operativă, dar și ceea ce ține de componenta administrativă. În ultimele zile au fost câteva situații ce au privit Ministerul Afacerilor Interne și care, evident, au născut largi dezbateri. Mi-ar fi plăcut să putem spune la momentul potrivit care sunt argumentele noastre, însă, în lipsa ministrului, această instituție nu are vocile ei care să se facă auzite. 

Vreau să fac câteva precizări punctuale pentru că adevărul spus la timpul potrivit este singurul care poate învinge orice speculație și orice manipulare. A existat în opinia publică o amplă discuție referitoare la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European și a Referendumului. Vă amintiți cererea domnului președinte să fim demiși eu și domnul Meleșcanu. Vă amintiți, probabil, răspunsul meu că nu am să-mi dau demisia și am subliniat că MAI s-a ocupat de alegerile din țară și că nu au existat situații care să afecteze rezultatul acestui vot”, a spus ministrul. 

Carmen Dan a explicat și care au fost motivele pentru care a decis ca informarea MAI privind alegerile să fie făcută publică în integralitatea ei pe site-ul MAI. 

“Am decis ca informarea MAI privind alegerile din țară să fie făcută publică pe site-ul ministerului. E în obișnuința noastră să facem aceste lucruri de câte ori la nivelul MAI se desfășoară acțiuni de o asemenea amploare. Am vorbit cu doamna prim-ministru și consider că e cea mai transparentă abordare, aceea de a publica această informare integrală. Pe scurt, pentru că veți avea documentul la dispoziție, în acest document veți găsi câteva aspecte destul de interesante, ca să nu le spun altfel – care s-au înregistrat în legătură cu funcționarea tabletelor din secțiile de votare, conectate la SIMPV. Funcționarea acestui soft nu e nici în competența și nici în responsabilitatea MAI, ci în competența STS. Aşa cum am comunicat, am transmis o corespondenţă STS şi am vorbit cu directorul general al serviciului când aveam sute de semnalări în sistem privind posibile voturi multiple, dar care nu se confirmau în realitate. Problema nu s-a rezolvat, ci din contră, până la finalul zilei, aveam peste 9.000 de sesizări(…)Poliția a avut de rezolvat aceste sesizări ipotetice și s-au alocat resurse în acest sens. La final, vedem că tot noi suntem pe lista neagră a domnului președinte”. 

„Eu, ca ministru, sunt obligată să iau atitudine și să spun adevărul atunci când sunt acuzată pe nedrept”, a mai spus Carmen Dan.