15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:08

Carmen Dan a celebrat IA românească la Consiliul Justiție și Afaceri Interne

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a participat, joi și vineri, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), la Luxemburg. Și, pentru că, pe 24 iunie, sărbătorim ia românescă, ministrul a vrut să reprezinte altfel România și a purtat, la întâlnirea cu omologii săi europeni, o ie din zona Munteniei.

Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne (MAI), joi ministrul Carmen Daniela Dan a participat la secțiunea comună justiție și afaceri interne a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc la Luxemburg. Temele de discuție în cadrul sesiunii comune au fost: justiţia penală în spaţiul cibernetic și protecţia copiilor în migraţie.

Vineri,a avut loc sesiunea afaceri interne, în cadrul căreia au fost abordate aspecte referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS), Sistemul de Informaţii Schengen, situația actuală privind migrația, politica de returnare, sisteme de informaţii și interoperabilitatea, precum și reforma sistemului european comun de azil şi relocarea externă.

În intervenția sa,  Carmen Dan a subliniat nevoia de a avea o abordare integrată, la nivelul Uniunii, în ceea ce privește folosirea de către toate statele membre, a tuturor sistemelor și bazelor de date, esențiale pentru asigurarea securității cetățenilor europeni. Cu privire la subiectul migrației a reiterat contribuția României la eforturile comune de gestionare a acestui fenomen, au precizat oficialii MAI.

Potrivit acestora, în cadrul întâlnirilor de lucru ale miniştrilor s-a discutat, de asemenea, despre securitatea spațiului european și combaterea terorismului. “Demnitarul român a transmis condoleanțe pentru victimele recentului atentat din Marea Britanie și a subliniat necesitatea mobilizării  tuturor statelor membre în implementarea cu mai multă fermitate a măsurilor de prevenire şi combatere a terorismului”, au mai arătat oficialii MAI, într-un comunicat de presă. 

În marja reuniunii, ministrul român al afacerilor interne a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Danemarca și Germania (foto), ocazie cu care au fost discutate aspecte de interes de pe agenda bilaterală și europeană.

R.D.