17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 17:19

Care sunt prevederile noului cod fiscal

spot_img

Care sunt prevederile noului cod fiscal

Noul cod fiscal care va intra în vigoare începând cu 1 februarie, prevede majorarea salariului minim și indexarea pensiilor, dar introduce și noi taxe pentru companii și persoane fizice.

 Pentru pensionari, guvernul a aprobat majorarea pensiilor cu 4 la sută, adică rata inflaţiei.

O altă majorare de care vor beneficia cei plătiți cu salariul minim pe economie este creșterea acestuia de la 700 la 800 de lei în două etape – 50 de lei de la 1 februarie și alţi 50 de lei de la 1 iulie.

Tot de la 1 februarie vor fi majorate amenzile, care sunt calculate în funcţie de salariul minim și tot începând cu această dată primăriile cu datorii vor mări taxele și impozitele locale cu 16 la sută.

 Modalitatea de impozitare pentru micii fermieri va fi de asemenea modificată, fiind impozitaţi toţi cei care au mai mult de două hectare de teren arabil sau mai mult de trei vaci şi şase porci în gospodărie.

 O altă prevedere majoră a noului cod fiscal este modificarea impozitului pe venit. Firmele puteau opta până acum pentru plata a 3 la sută din cifra de afaceri sau pentru 16 la sută din profit, însă de la începutul lunii februarie microîntreprinderile cu încasări mai mici de 65.000 de euro anual vor achita în mod obligatoriu 3 la sută din venituri.

 De asemenea, guvernul va impune firmelor din domeniul resurselor naturale o taxă specială de 0,5 la sută din venituri. Se exclud de la regulă doar companiile din domeniul gazelor, care vor achita la stat 60 la sută din veniturile suplimentare obţinute din majorarea tarifelor, tarife care vor fi liberalizate în acest an.

 Toate aceste modificări prevăzute în noul cod fiscal ar trebui să aducă la buget trei miliarde de lei în acest an.

C.I.