14.6 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 12:12

Care sunt interesele în blocarea anchetării procuroarei DNA Florentina Mirică. Cine este avocatul fără certificat ORNISS

spot_img

A trecut un an și jumătate de când Secția pentru procurori a CSM a pus pe rol dosarul disciplinar al procuroarei DNA Florentina Mirică, unul dintre anchetatorii preferați ai Laurei Codruța Kovesi, care, de altfel, a însoțit-o protectiv de câteva ori la audierile de la CSM. Dosarul este blocat din cauza lipsei certificatului de securitate ORNISS pe care trebuie să-l aibă avocatul Florentinei Mirică, Bogdan Ujeniuc, nume cu greutate în politică și justiție.

Miercuri, Secția pentru procurori în materie disciplinară are fixat un nou termen de dezbatere a dosarului, după nenumărate amânări. Pentru că dosarul Florentinei Mirică conține informații clasificate, avocatul acesteia, Bogdan Ujeniuc, are nevoie de un certificat eliberat în baza avizului dat de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). De aproape un an se așteaptă un aviz de la această instituție pentru ca Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) să elibereze certificatul de securitate. Miercuri, există toate șansele ca dezbaterea dosarului să fie din nou amânată, pentru că, potrivit unor surse judiciare, certificatul de securitate nu a fost eliberat.

În 2015, reprezentanții UNBR informau avocații cu privire la încheierea unui protocol important pentru practicarea profesiei. Este vorba despre protocolul încheiat între UNBR și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat privind eliberarea către avocați, în vederea exercitării profesiei, a autorizațiilor de acces la informații clasificate.

Pe baza acestui acord, UNBR a fost mandatată să emită autorizații de acces la informații clasificate, nivelurile de clasificare „secret”, „strict secret” și „strict secret de importanță deosebită”, după parcurgerea verificărilor necesare și legale impuse de către prevederile legale.

Aceste autorizații sunt eliberate pe baza avizului Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete (ORNISS), iar pentru cele încadrate la „secret de serviciu” nu este nevoie de avizul ORNISS. 

Potrivit cadrului legal în vigoare, la primirea solicitării, ORNISS are obligaţia de a transmite, în termen de 7 zile lucrătoare, autorității desemnate de securitate (ADS) competente cererea tip de începere a procedurii de verificare (HG nr. 585/2002, Anexa nr. 19), la care anexează plicul sigilat cu formularele-tip completate. După primirea formularelor, instituţia abilitată va efectua verificările în termenele prevăzute de lege.

În funcţie de nivelul de secretizare a informaţiilor pentru care se solicită avizul de securitate, termenele de prezentare a răspunsului de către instituţiile abilitate să efectueze verificările de securitate sunt:

a) pentru acces la informaţii strict secrete de importanţă deosebită – 90 de zile lucrătoare;
b) pentru acces la informaţii strict secrete – 60 de zile lucrătoare;
c) pentru acces la informaţii secrete – 30 de zile lucrătoare.

Accesul la informaţii clasificate poate avea loc numai după realizarea unei verificări speciale, efectuate de instituţiile stabilite de lege, fiecare pe domeniul său de competenţă, cum ar fi SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP şi STS.

Florentina Mirică a fost acuzată că a pus la dispoziția apărătorilor inculpaților materiale clasificate, inserate in procese verbale neclasificate și că a administrat în dosar documente neclasificate care conțineau informații clasificate. Inculpații au făcut plângere, iar Inspecția Judiciară a efectuat cercetarea disciplinară a procuroarei Florentina Mirica și a propus Secției de procurori sacționarea pentru încălcarea articolului 99, litera j), din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care se referă la „nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Cine este Bogdan Ujeniuc

Avocatul Florentinei Mirică este Bogdan Ujeniuc, din Baroul Giurgiu, fost consilier județean PNL în Giurgiu, fiul celebrului avocat Dragoș Ujeniuc, lider marcant al PNL în Giurgiu, fost deputat, avocatul renumitului interlop Octavian Grecu „Butoane”. Bogdan Ujeniuc s-a căsătorit, în 2015, cu un medic, iar nași i-au fost soții Pencea, afaceristul Aurelian (patronul Restaruantului Perla din Giurgiu), respectiv judecătoarea giurgiuveană Adriana Pencea (fostă Filip), fostă președintă a Judecătoriei Giurgiu, acum președinta Judecătoriei Zimnicea. La nunta luxoasă au participat nume sonore ale afacerilor și politicii din Giurgiu, printre care și fostul ministru Răzvan Cuc. 

Adriana Pencea a fost în centrul unui scandal, în 2013, fiind acuzată că ar fi primit mită de la interlopul Sile Cămătaru (Vasile Balint) pentru a-l elibera condiționat. Interlopul Sile Camataru, arestat, în 2013, într-un dosar instrumentat de DIICOT, a fost audiat, la acea vreme, la DNA, în dosarul în care procurorii verificau informaţiile potrivit cărora judecătoarea Adriana Filip ar fi dispus, în noiembrie 2012, eliberarea condiţionată a lui Sile Camataru, care nu a fost atacată cu recurs de procurori, în schimbul a 100.000 de euro. Ancheta a fost declanşată în urma unui denunţ formulat la DNA. Judecătoarea a negat acuzațiile, dar despre dosar nu se mai știe nimic.

 Diana Tache
Andi Topală