11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:44
No menu items!

Care este strămoșul câinilor și pisicilor FOTO

spot_img

stramosul cainilor si pisicilor 4

Pisicile şi câinii domestici, dar şi alte mamifere carnivore, precum leii şi urşii, descind dintr-un grup comun de mamifere străvechi, a căror origine nu a fost încă descoperită.

Însă, cercetătorii belgieni au găsit fosilele unuia dintre aceste animale, care trăia în păduri în urmă cu 55 de milioane de ani.

Oamenii de știință au descoperit dinții și oasele gleznei ale noii specii, cu ajutorul cărora au reușit să reconstruiască înfățișarea apropiată acestui strămoș carnivor.

stramosul cainilor si pisicilor 2

Noua specie, denumită Dormaalocyon latouri, după satul Belgian Dormaal unde au fost găsite fosilele, era un mamifer arboricol, care avea aproximativ 1 kilogram și care se hrănea cu insecte și cu mamifere mai mici, potrivit dailymail.co.uk.

Dormaalocyon latouri arăta ca o combinație între o mică panteră și o veveriță, cu o coadă lungă și un bot de pisică.

Carnivorele moderne descind dintr-un grup străvechi, carnivoraforme, care a trăit în Paleocen, în urmă cu 66-55 milioane de ani, şi în Eocen, cu 56-33,9 milioane de ani în urmă.

stramosul cainilor si pisicilor 3

Paleontologii de la Institutul Regal de  Ştiinţe Naturale din Bruxelles au studiat mai multe fosile care au trăit în Eocenul timpuriu. Au fost găsiți, pe lângă satul Dormaal, circa 14.000 de dinți fosili care aparțineau unor 40 de specii de mamifere străvechi.

Astfel, 280 dintre dinții examinați au arătat faptul că specia căreia i-au aparţinut, Dormaalocyon, se află aproape de punctul de origine al carnivoraformelor. De asemenea, rezultatele arată că acestea ar fi originare din Europa.

Descrierea speciei Dormaalocyon latouri ajută la înţelegerea modului în care a avut loc evoluția mamiferelor timpurii, după dispariţia dinozaurilor.

 D.M.