sâmbătă, 28 noiembrie 2020 - 2:10

Care este situația epidemiologică reală în Ilfov. Lista pe localități a ratei de infectare

Instanța decide repunerea în funcție și plata salariilor fostului șef Secție ATI de la Spitalul Universitar, Adriana Nica

Tribunalul București a decis că demiterea Adrianei Nica de la șefia secției ATI II din spitalul Universitar de Urgență a fost abuzivă, astfel că...

Crinuța Dumitrean, condamnată la peste șase ani de închisoare pentru retrocedările semnate lui Horia Simu

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi...

Lucian Duță, șase ani de închisoare și confiscarea conturilor din Elveția, pentru contractele semnate ca șef al CNAS

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare...

Germania îndeamnă statele UE să închidă pârtiile de schi pentru a ține sub control coronavirusul

Pe măsură ce se apropie sezonul de sărbătorilor de iarnă, relațiile europene se tensionează pe tema schiului. Germania solicită o abordare coordonată la nivelul...

Rata de infectare în județul Ilfov, transmisă public de Grupul de Comunicare Strategică, pe 26 octombrie, era de 1,86 la mia de locuitori, fiind raportate 1.441 de cazuri noi în ultimele 14 zile. Însă, Direcția de Sănătate Publică a calculat această rată folosind doar două treimi dintre cazurile oficiale, adică 867. Restul de 574 de cazuri nu au fost luate în calcul.

Edupedu.ro a solicitat Direcției de Evidența Populației din județul Ilfov numărul de locuitori înregistrați, având în vedere că autoritățile au precizat că acesta este folosit în calculul ratei de infectare oficiale.

Direcția de Evidența Populației are înregistrați la această dată, în tot județul Ilfov, 466.295 de locuitori, potrivit răspunsului primit.

Pe baza rate de infectare și a numărului de cazuri anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, folosind numărul de locuitori transmis de Evidența Populației, am calculat numărul de cazuri neincluse în stabilirea ratei de infectare. În graficul de mai jos se poate vede că până pe 17 octombrie numărul cazurilor eliminate sau neincluse în calcul era în jurul a 100, din 18 octombrie având loc un salt brusc, neexplicat de autorități, de până la 400. Aceste număr de cazuri exceptate din calculul ratei a crescut apoi constant, ajungând la un maximum de 600 de cazuri pe 25 octombrie.

Potrivit anunțului autorităților, nu sunt luate în calcul la stabilirea ratei de infectare cazurile din focare. Pe 18 octombrie metodologia de calcul a fost schimbată, după anunțul premierului că rata de infectare se calculează la populația din registrul de la Evidența Populației. Guvernul a anunțat că folosește această metodă originală de calul după populația de la Evidența Populației, fără să existe publicat acest număr de persoane pe fiecare localitate sau județ, în mod transparent, pe vreun site al vreunei instituții oficiale. Prin raportarea unui număr de infectări la o populație mai mare (baza de raportare), indicele rezultat este mai mic.

Numărul cazurilor din jude’ul ilfov, din ultimele 14 zile, anunțat de Grupul de Comunicare Strategică este în graficul de mai jos. Creșterea a fost una constantă, în prima perioadă (12-17 oct) fiind în jurul a 800 de cazuri. Din 18 octombrie se observă o accelerare a creșterii.

Numărul cazurilor folosite în stabilirea ratei de infectare, calculată de DSP Ilfov, indică o creștere mult mai lentă decât o arată numărul cazurilor publicate zilnic de către Grupul de Comunicare.

Pe 22 octombrie Edupedu.ro arăta că există diferențe zilnice de până la 1.400 de cazuri, între numărul de “pozitivați” de la DSP București, pe baza căruia se calculează rata de infectare, și cel anunțat de Grupul de Comunicare Strategică.

Din buletinul săptămânal al INSP a dispărut săptămâna trecută situația focarelor din România, împreună cu alte două pagini de date importante, după ce premierul Orban a atacat public instituția și conducerea acesteia în timpul ședinței de Guvern că folosește o altă populație decât cea convenită, după ce Adriana Pistol, șefa INSP, a anunțat că se folosește în toată Europa populația rezidentă, ca indicator de calcul în rata de infectare, nu populația după domiciliu (Nota redacției: Populația rezidentă a României are 19,3 mil locuitori, cea după domiciliu peste 22,1 mil locuitori, conform INS).

Pentru București, care a trecut de rata de 3 la mie pe 18 octombrie, creșterea numărului de cazuri neluate în calcul a avut loc înainte de această dată, din 18 octombrie având loc chiar o “relaxare” a selecției cazurilor, neexplicată de autorități prin reducerea numărului de focare sau printr-o justificare logică, legală. Datele complete sunt aici.

Prefectura Ilfov anunță că, pe localități, cea mai mare rată de infectare este în Berceni, de peste 4 la mie, la data de 27 octombrie 2020. Pragul de scenariu roșu nu a mai fost depăși în nicio altă localitate.

Nr crt

Localitate(UAT)

Rata incidenței la 1000de locuitori

1

Afumați

2.24

2

Balotești

2.36

3

Berceni

4.26

4

Brănești

2.74

5

Bragadiru

2.32

6

Buftea

1.58

7

Cernica

1.30

8

Chiajna

2.00

9

Chitila

1.10

10

Ciolpani

1.83

11

Ciorogârla

1.84

12

Clinceni

2.41

13

Copăceni

1.37

14

Corbeanca

2.50

15

Cornetu

0.93

16

Dascălu

0.65

17

Dărăști Ilfov

2.89

18

1 Decembrie

0.36

19

Dobroești

2.10

20

Domnești

1.64

21

Dragomirești

1.78

22

Găneasa

1.48

23

Glina

2.21

24

Grădiștea

0.96

25

Gruiu

0.42

26

Jilava

1.40

27

Moara Vlăsiei

1.86

28

Măgurele

1.13

29

Mogoșoaia

2.30

30

Nuci

0.00

31

Otopeni

1.89

32

Pantelimon

1.24

33

Petrăchioaia

0.55

34

Popești Leordeni

1.79

35

Periș

1.59

36

Snagov

2.96

37

Ștefănești

1.21

38

Tunari

1.42

39

Vidra

0.90

40

Voluntari

2.15

Inspectoratul Școlar Ilfov a precizat luni, într-un răspuns pentru Edupedu.ro, că peste 4.500 de elevi fac naveta din București la școlile din Ilfov, din care peste 1.500 merg la școlile private din județ. Practic, cifrele arată exact câți copii se deplasează în fiecare zi din cel mai mare focar de coronavirus din țară, într-un județ cu mult mai puține cazuri.

Contactat recent de Edupedu.ro, prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat că „este nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitană, dar că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la incidența din București”.

El a adăugat că niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov.

„Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică, iar DSP nu a tras niciun un semnal”, a declarat Zamfir.

Din tot județul Ilfov, doar 2 școli sunt în scenariul roșu, cu educație 100% online, potrivit listei aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Este vorba despre Liceul teoretic “Ioan Petruș” din Otopeni și de Liceul Teoretic “Little London Pipera” din Voluntari.

Pârtii deschise și zeci de mii de turiști așteptați la ski pe Vala Prahovei

Minivacanţa de 1 Decembrie şi sărbătoarea Sfântului Andrei, vor umple Valea Prahovei de turişti, care vor avea voie să meargă în drumeţii pe munte,...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis în continuare de judecătorii constănțeni

Judecătorii Tribunalului Constanţa au respins, vineri, ca fiind inadmisibilă, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 30 noiembrie, a...

Constanța, dovada vie că restricțiile sunt de formă. În carantină, numărul infectărilor nu scade

Una dintre localitățile aglomerate în care s-a instituit carantina arată ca în orice altă zi normală, în care nu sunt impuse restricții suplimentare. Aceasta...

Iohannis, contrazis de Bruxelles. Numărul infectărilor nu va scădea până la sfârșitul anului

Garanțiile oferite cu un optimism debordant de președintele Klaus Iohannis în privința evoluției epidemiologice până la sfârștiul anului sunt contrazise de date oficiale ale...

Fostul șef al DGIPI anunță că dosarul său a rămas fără obiect

Fostul șef al DGIPI, Gelu Oltean, explică, pe blogul personal, că dosarul în care a fost arestat nu mai are obiectul infracțiunii de care...