17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 11:55

Care este riscul de infectare cu noul coronavirus la bordul unui avion (studiu)

spot_img

Un nou studiu publicat joi, 15 octombrie, de Departamentul american al Apărării, sugerează că sistemele de ventilație din avioane filtrează în mod eficient particulele ce conțin coronavirus, ceea ce înseamnă că riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este unul redus.

Studiul Departamentului Apărării din SUA susține cercetările anterioare care arată că sistemele de ventilație de pe aeronave filtrează eficient aerul și elimină particulele care ar putea transmite viruși.

Cercetarea, care a fost publicat înainte de a fi revizuit de alți experți medicali, nu a luat în considerare și alte modalități prin care oamenii ar putea contracta virusul în avion – inclusiv de la alte persoane care tușesc, de pe suprafețe sau din spații închise, precum toaletele, notează CNN.

Comandamentul american de transport, Agenția pentru proiectul de cercetare avansată pentru apărare (DARPA) și Comandamentul de mobilitate aeriană au folosit avioane Boeing 777-200 și 767-300 încărcate cu senzori meniți să „copieze” efectul unui zbor de pasageri complet încărcat.

Un manechin care purta o mască chirurgicală a fost folosit drept un pasager infectat cu noul coronavirus care tușește la bordul aeronavei.

Echipa a folosit echipamente care identifică aeresolii (substanță fluorescentă) pentru a vedea unde se duc particulele emise de „pasagerul” care tușește. Concluzia experților a fost că acestea au fost aspirate rapid în sistemul de ventilație și este puțin probabil să contamineze suprafețele din apropiere sau să ajungă în zonele unde persoanele așezate în apropiere respiră.

Momentan, nu există prea multe informații despre transmisia COVID-19 la bordul avioanelor. Două studii anterioare au documentat cazuri reale de suspiciune de transmisie la bordul zborurilor.

Ambele studii au implicat cazuri legate de zboruri lungi la începutul pandemiei, înainte ca companiile aeriene să înceapă să solicite purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Un alt studiu care a documentat un caz de suspiciune de transmitere a coronavirusului la bordul unui zbor a implicat o femeie care a purtat o mască N95 pe tot parcursul zborului, cu excepția momentului în care a folosit toaleta. Un pasager așezat la trei rânduri distanță, care a fost diagnosticat ulterior cu boala, dar care nu a avut niciodată simptome, de asemenea a folosit toaleta.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor notează că „majoritatea virușilor și a altor germeni nu se răspândesc ușor în cadrul zborurilor din cauza modului în care aerul circulă și este filtrat”, punctând faptul că lipsa distanțării în cadrul zborurilor aglomerate ar crește riscul de infectare.