luni, 18 ianuarie 2021 - 6:25

Care este legătura dintre stres și alimentație

Rareș Bogdan: Orban conduce dictatorial. I s-a umflat capul. Se crede lupul alfa

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan afirmă că liderul partidului, Ludovic Orban, conduce în mod dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți liberali din conducerea...

Cât timp vor avea imunitate bolnavii de COVID. Cei cu anticorpi pot avea încă virusul și îl pot transmite (Studiu)

Cercetări preliminare făcute de oameni de știință de la Institutul de Sănătate Publică din Anglia arată că reinfectările celor care au trecut deja prin...

Băncile explică de ce s-a creat registrul electronic pentru ANAF

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a spus, răspunzând unei solicitări ZF, că noul registru electronic prin care ANAF colectează date despre conturile companiilor şi...

Vaccinul nu ne scapă de restricții. Masca va mai fi folosită mult timp

Adrian Streinu Cercel a făcut astăzi doza de rapel a vaccinului anti-covid-19 și a explicat cu această ocazie că, în urma testelor făcute asupra...

Termenul de stres este atât de des folosit, încât se uită că are la bază o realitate fiziologică. O situație necunoscută, de tip agresiune – fizică (frig, arsuri) sau psihologică, o presiune sau o constrângere declanșează o cascadă de reacții fiziologice care îi permit corpului să-și mobilizeze un ansamblu de capacități, necesare pentru a face față pericolului.

Astfel, stresul este necesar supraviețuirii. Atâta timp cât rămâne sub control, este mai degrabă pozitiv. Dacă este un factor constant, stresul este o problemă și poate genera probleme musculare, organice, psihologice.

Manifestări legate de o stare de stres cronică: lipsă de concentrare, pierderi de memorie, dificultăți de somn, dureri de spate, articulații sensibile, tensiuni musculare, constipații, balonări, lipsă de energie, palpitații.

Dar este posibil ca o alimentație dezechilibrată să provoace stresul? Mulți medici consideră că stresul nu este generat doar de circumstanțe exterioare (criză economică, viață trăită în viteză, presiunea locului de muncă etc.).

”Dacă aportul de nutrienți și micronutrienți nu este optim, sunt puse în dificultate biochimia creierului și biochimia corpului. Aceasta va antrena un stres fizic, chiar și fără să existe o stare exterioară stresantă”, a explicat un specialist citat de publicația Top Sante.

Este clar că alimentația modernă nu este cel mai bun aliat împotriva stresului – este foarte calorică și îi lipsesc micronutrienții, cu un rol central în biochimia creierului.

Alimentele industrializate generează des carențe, care sunt precursoare ale stresului. Aceleași alimente sunt surse ale grăsimilor nocive, care fac membranele neuronale mai rigide și alterează calitatea influxurilor nervoase.

Restricții noi în Italia, după creșterea numărului de cazuri COVID

Numărul crescut al cazurilor de infectare cu noul coronavirus le-a determinat pe autoritățile din Italia să înăsprească din nou regulile de combatere a pandemiei,...

Studenții de la medicină din Cluj, interziși în spitale, fără vaccin COVID

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj (UMF Cluj), Anca Buzoianu, a anunțat că studenții care refuză vaccinul nu vor intra în spitale, pentru a...

Testarea COVID în școli, după redeschiderea din 8 februarie

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat cum se va face testarea COVID-19 în școli, în contexrtul în care autoritățile vor...

Vaccinare în stand-by, în Norvegia, din cauza prea multor decese la persoane vârstnice

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid,...

DNA clasează dosarul Chiliman-Moisescu, după ce i-a reținut în 2015

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a clasat dosarul în care fostul primar PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, era acuzat că ar fi primit comisioane în...