7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:38

Care este cel mai vândut album din lume, în peste 100 de milioane de exemplare

Celebrul interpret american Michael Jackson continuă să bate recorduri, astfel încât, la șase ani de la plecarea sa din această lume a devenit primul artist care a vândut peste 100 de milioane de exemplare din albumul “Thriller”, înregistrat în 1982.

Anunțul a fost făcut de Recording Industry Association Of America (RIAA, asociație care reprezintă industria discografică din SUA). ‘RIAA acordă discuri de aur și platină în numele industriei discografice de aproape 60 de ani, dar aceasta este prima dată când un artist realizează de 30 de ori un disc de platină (care presupune vânzarea a 30 de milioane de discuri)” numai în Statele Unite, a declarat președintele asociației, Cary Sherman.

‘Este o realizare excepțională și o dovadă a locului pe care îl ocupă (Michael Jackson) în inimile noastre și în istoria muzicii’, a mai spus el, exprimându-și îndoiala că ‘în aceste timpuri’ ar putea fi depășită performanța celui supranumit ‘Regele muzicii pop’.

“Thriller” a devenit cel mai vândut album din toate timpurile la numai un an după lansarea sa, în noiembrie 1982, și a cunoscut o nouă perioadă de glorie după dispariția prematură a lui Michael Jackson, în iunie 2005, la numai 50 de ani. Șapte din totalul de nouă melodii de pe acest album au ajuns în Top 10 al Billboard Hot 100. Produs de Quincy Jones și Michael Jackson, ‘Thriller’ a câștigat un număr record de opt premii Grammy în 1984.

În clasamentul difuzat de RIAA, ‘Thriller’ este urmat de un disc al grupului californian Eagles, ”Their Greatest Hits 1971-1975′, din care s-au vândut 29 de milioane de exemplare. Locul al treilea îi revine lui Billy Joel pentru ‘Greatest Hits Volume I & Volume II’, din care s-au cumpărat 23 de milioane de exemplare.

Aceste recorduri sunt mult înaintea cifrelor realizate de legendara formație Beatles (19 milioane de discuri), Adele (11 milioane) și Mariah Carey, Madonna și grupul U2 (fiecare cu câte 10 milioane de exemplare vândute), menționează EFE.