22.7 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 9:23
No menu items!

Care este boala de care suferă unul din trei români

spot_img

Statisticile arată că unul din trei români suferă de spondiloză lombară, dar din lipsa simptomelor, nu se îngrijește pentru că nu știe de boală.

Termenul de spondiloză este folosit generic, spun medicii, pentru a descrie problemele coloanei vertebrale. Unele persoane au dureri, mai ales la nivelul spatelui și gâtului, din cauza contractării musculaturii paravertebrale de profunzime, care apasă pe nervii spinali prin compresie. La acest tip de dureri apar de obicei și inflamații locale, care se pot cicatriza cu trecerea timpului, durerile cedând din ce în ce mai greu, pentru că nervii devin mai sensibili la orice mișcare bruscă a coloanei vertebrale.

Sunt numeroase însă și cazurile în care persoane depistate cu spondiloză nu au avut niciun simptom, nicio durere, și nu știau deci că suferă de această boală. Multe alte persoane, spun medicii, chiar dacă au simptome minore, nu iau boala în serios și o tratează cu câteva reprize de masaj, care calmează doar pe moment disconfortul.

Principala cauză a apariției spondilozei este poziția fixă timp mai îndelungat, postura defectuoasă la volan sau la birou, activitatea exagerată sau inactivitatea, dimpotrivă.

Durerea este localizată de obicei la gât sau la mijloc, dar poate migra către membre, sau pot apărea furnicături, amorțeală, sau mai grav, dificultăți de mișcare, slăbiciunea membrelor și reflexe anormale. Asociate cu aceste dureri pot fi amețeli, dureri de cap, tulburări auditive sau vizuale. În aceste cazuri medicii sunt singurii care pot da un diagnostic, pentru că se poate vorbi nu numai despre spondiloză, ci și despre artroză, hernie, osteoartrită și altele.

Cei care au spondiloză nu trebuie să stea în poziții fixe perioade îndelungate, să evite temperaturile scăzute, frigul, să nu care greutăți, să nu slăbească sau să crească în greutate brusc, sau să facă sport fără recomandarea unui specialist.