21.9 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 1:27
No menu items!

Capitala nu poate intra în carantină, nici măcar un sector, anunță Nelu Tătaru. Un soft STS ar urma să centralizeze focarele

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, la Vaslui că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat, transmite Agerpres. Noul primar al Capitalei se bazează pe un soft la care lucrează STS și care va putea centraliza, în câteva zile, informațiile despre zone care pot fi considerate focare, la nivel de stradă sau cartier.

„Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie„, a precizat Nelu Tătaru.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că nu se impune carantinarea Bucureştiului în ansamblu.

„La acest moment, pentru Bucureşti, în ansamblul lui, cred că nu se impune carantinarea, însă există un sistem informatic pe care ministerul împreună cu STS-ul îl implementează. A început deja implementarea şi o să-l avem finalizat în câteva zile şi în baza acestui sistem o să putem să avem distribuţia geografică în interiorul municipiului a cazurilor şi atunci, dacă vom constata că pe o stradă, într-un mic cartier, există un focar pe care în momentul de faţă nu îl vedem, pentru că informaţia nu e astfel structurată, o astfel de măsură locală poate să fie luată„, a afirmat Nicuşor Dan pentru postul de televiziune Digi 24.

El a anunţat controale la terase, având în vedere că sunt locaţii unde sunt încălcate cel mai mult normele de protecţie sanitară.

„De această chestiune se ocupă Jandarmeria şi Poliţia Locală. Am avut aseară o discuţie cu ei. În linii mari, locurile în care măsurile sunt respectate cel mai puţin sau încălcate cel mai mult sunt terasele, care se transformă spre seară în cluburi şi acolo o să intervenim în mare forţă”, a mai declarat Nicuşor Dan. Primarul este de acord și cu menținerea școlilor în scenariul roșu de funcționare.