4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 23:43
No menu items!

Cântăreţii celebri trăiesc intens şi riscă să moară mai repede

spot_img

În ultimii 10 ani muzicienii au murit la vârsta de 55 – 60 de ani

 cantaret - muzician

Ipoteza potrivit căreia vedetele pop trăiesc intens şi mor la vârste fragede a fost confirmată de un studiu australian, care afirmă că muzicienii americani îşi pierd viaţa cu până la 25 de ani mai devreme decât media populaţiei mondiale, informează AFP.

“Există dovezi care arată că nu chiar totul merge bine în universul muzicii pop”, a declarat Dianna Kenny, cercetătoare la Universitatea Sydney, care a analizat datele provenind de la 12.665 de muzicieni americani – în majoritate bărbaţi -, decedaţi între 1950 şi iunie 2014.

Studiul se întinde pe parcursul a 70 de ani și se referă la toți muzicienii care au avut succes, în grade diferite, în toate genurile, de la pop la punk, trecând prin jazz.

Rata deceselor accidentale este de 5-10 ori mai mare decât la populația americană în general, iar rata sinuciderilor, de 2-7 ori mai ridicată, arată cercetătoarea, profesor de psihologie și muzică. Rata omuciderilor este la rândul ei mai mare decât media naţională.

Global, pe întreaga perioadă studiată, “speranţa de viaţă a fost cu până la 25 de ani mai mică decât aceea a populaţiei americane”, a declarat Dianna Kenny.

De-a lungul timpului, speranţa de viaţă a muzicienilor a crescut la fel ca aceea a altor oameni. Însă, în ultimii 10 ani, muzicienii au murit la vârsta de 55 – 60 de ani, în contextul în care speranţa medie de viaţă la nivel general depăşeşte vârsta de 75 de ani în cazul bărbaţilor.

Pentru femei, speranţa de viaţă în rândul artistelor pop depăşeşte cu puţin vârsta de 60 de ani, iar speranţa de viaţă medie a femeilor din lumea întreagă este de 80 de ani.

Dianna Kenny a adăugat totuși că sunt necesare cercetări mai aprofundate pentru a putea trage concluzii definitive în această privință. Ea apreciază totuși că industria muzicală ar trebui să facă mai mult pentru a-i susține pe muzicieni.