18.9 C
București
joi, 23 mai 2024 - 22:20
No menu items!

Caniculă și risc de izbucnire a unor incendii de vegetaţie și în Croația

spot_img

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că, pentru perioada 12 – 14 iulie, au fost emise coduri roşu şi portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka, Split şi Dubrovnik.

Autorităţile croate recomandă evitarea expunerii directe la soare şi o hidratare corespunzătoare şi avertizează cu privire la posibilitatea apariţiei unor disfuncţionalităţi în reţeaua electrică, precum şi riscul izbucnirii unor incendii de vegetaţie.

Potrivit MAE, pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor web ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional: https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr.

MAI mai reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul R. Croaţia pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Alertă de călătorie și pentru Grecia
 
Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a emis un Cod roşu de caniculă, temperaturile urmând să atingă valori de până la 43 de grade Celsius, până în 17 iulie, pentru întreg teritoriul ţării.
 
Autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (ex.: crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.

 

 Adina Silav