28.2 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 19:22
No menu items!

Candidații pentru judecător CCR, audiați în comisiile Parlamentului

spot_img

Candidații pentru postul de judecător al Curții Constituționale sunt audiați, miercuri, în comisiile juridice din Parlament. Toate partidele au nominalizat câte o propunere, însă majoritatea PSD-PNL-UDMR își va impune candidații.

La Camera Deputaților vor fi audiați candidații propuși din partea acestei camere a Parlamentului – Bogdan Licu, actualul procuror general adjunct din partea PSD, fostul judecător Cristi Dănileț, care și-a pierdut statutul de magistrat, din partea USR și prof. univ. Ioan Sabău-Pop din partea AUR.

Plenul pentru votul final va avea loc marțea viitoare, pe 3 mai.

La comisia juridică din Senat vor fi audiate următoarele propuneri – Iulia Scântei din partea PNL și Peter Eckstein Kovacs, fost membru UDMR și fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, din partea USR. 

În luna iunie expiră mandatele a trei judecători CCR, inclusiv al președintelui Curții, Valer Dorneanu. El a fost propus de Camera Deputaților, în timp ce locul Monei Pivniceru va fi luat de candidatul propus de Senat. Al treilea judecător care pleacă de la CCR este fostul șef DNA, Daniel Morar, propus de Administrația Prezidențială. Conform unor surse politice, Klaus Iohannis o va propune, în locul lui Morar, pe actuala șefă a departamentului Constituțional Legislativ de la Cotroceni, Mihaela Ciochină. 

În ceea ce privește șefia CCR, este posibil ca judecătorul CCR Marian Enache, care are mandat până în 2025, să ocupe această funcție, din partea PSD.

În data de 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu. Termenul de depunere a candidaturilor a fost marţi, 26 aprilie, iar Comisia juridică are termen să depună raportul până pe 29 aprilie.

Marilena Nedelcu