7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 4:30

Când va deveni “Prima Casă” – “O familie, o casă”. Ce condiții noi pune ministerul de Finanțe

spot_img

Programul “Prima Casă” va continua într-o nouă formă, “O familie, o casă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. el susține că în acest moment așteaptă finalizarea discuțiilor preliminare la Banca Naţională a României, pentru schimbarea programului, urmând ca apoi să fie legiferată noua formulă, cel mai probabil în ședință de Guvern.

Guvernul a discutat, pe 23 mai, în primă lectură, proiectul “O familie, o casă”. Conform declarațiilor de atunci, nivelul garanției guvernamentale crește de la de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoarea creditului. De asemenea, statul va suporta comisionul de gestiune și va acorda cumpărătorilor, persoane fizice care achiziţionează o locuinţă de la un dezvoltator, o primă pe care o utilizează pentru plata valorii locuinţei reprezentând 700 lei din valoarea unui metru pătrat construit pentru locuinţele noi cu suprafeţe între 50 mp şi 100 mp.

Pot beneficia de acest program persoanele ale căror venituri nete, la data solicitării creditului garantat, nu depăşesc 8.000 lei pe persoană, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formată dintr-un adult şi un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formată dintr-un adult şi doi copii, şi 12.000 lei pe familie formată din doi adulţi şi minim doi copii. Vârsta beneficiarilor Programului este de maxim 55 ani. Dobânda este fixă de 5,5% pe an pe toată durata creditului.