9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:46
No menu items!

Cancelarul Austriei a transmis din nou că se opune aderării României. Iohannis: „Nu ne vom opri din discutat şi negociat până în ultimul moment”

spot_img

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. Oficialul a făcut aceste precizări chiar la summitul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana, Albania, la care participă și Klaus Iohannis. Președintele român a declarat că „încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă”.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, alături de cancelarul Austriei, a transmis, cu puțin timp înainte de declarațiile lui Karl Nehammer, că integrarea României în spațiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne, iar oficialii statului român vor negocia „până în ultimul moment”.

„În condiţiile în care deciziile privind România şi Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultate nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decize care este convenabilă pentru ambele părţi. O decuplare este sigur o chestiune care s-a mai discutat şi speranţa mea este să avem o decizie pozitivă şi să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, a precizat Klaus Iohannis.

În cadrul aceluiași summit, cancelarul Austriei a transmis din nou că se opune aderării României la Schengen: ”E nevoie de mai mult timp”, a declarat Karl Nehammer.

”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer. 

Declarația vine la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu ministrul de Interne Gerhart Karner. Și președintele Senatului, Alina Gorghiu, s-a aflat într-o vizită oficială în Austria, în ultimele două zile.

Marilena Nedelcu