28.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:25
No menu items!

Canada și-a deplasat trupele militare în vestul Ucrainei, în apropierea graniței cu Belarus

spot_img

Canada şi-a deplasat, duminică, trupele militare, în vestul Ucrainei şi a anunţat repatrierea temporară a tuturor angajaţilor ne-esenţiali de la ambasada sa din Kiev ca urmare a tensiunilor de la graniţa ruso-ucraineană, informează AFP.

„Forţele noastre armate canadiene s-au deplasat la vest de Nipru şi vom continua să luăm toate măsurile de precauţie necesare pentru a le asigura siguranţa”, a declarat duminică ministrul canadian al apărării, Anita Anand, sosită duminică în vizită în Ucraina.

Ministrul canadian a prezentat o actualizare a situaţiei tensionate dintre Ucraina şi Rusia în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev, după întâlnirea cu liderii operaţiunii militare canadiene Unifier, care oferă sprijin forţelor de securitate ucrainene, conform Agerpres.

„Informaţiile pe care le folosim sunt în concordanţă cu cele ale aliaţilor noştri din NATO cu privire la faptul că – şi este bine cunoscut – există o agresiune rusă la frontiera ucraineană cu Belarus”, a declarat Anita Anand, avertizând o dată în plus Rusia că se va confrunta cu „sancţiuni şi consecinţe severe” în absenţa dezescaladării tensiunilor.

Canada numără în prezent 900 de soldaţi „pe mare, pe uscat şi în aer” pentru a sprijini misiunea NATO în acest context de instabilitate geopolitică în Europa de Est.

Duminică, la câteva zile după retragerea membrilor familiilor, Ottawa a anunţat repatrierea diplomaţilor ne-esenţiali care lucrează la ambasada sa din Kiev.

Canada îşi va consolida echipa ambasadei de la Kiev „cu oficiali care au expertiză în domenii precum reforma sectorului de securitate, gestionarea conflictelor, reforma democratică, serviciile consulare şi diplomaţie”, potrivit unui comunicat.

Deşi ambasada Canadei la Kiev rămâne deschisă, guvernul canadian îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească în Ucraina „din cauza ameninţărilor actuale din partea Rusiei şi a desfăşurării sale militare în ţară şi în jurul ţării”.